Maandag 21/10/2019

verkiezingen

Hoe realistisch is een Franstalige N-VA?

Brussels parlementslid Alain Destexhe, ex-MR Beeld BELGA

Brussels Parlementslid Alain Destexhe verlaat de MR en trekt met een eigen partij, ‘Listes Destexhe’, naar de kiezer. Maakt zijn ‘Franstalige N-VA’ enige kans?

Destexhe, al jaren een notoir dissident bij de Franstalige liberalen, vindt dat de MR te veel naar links is opgeschoven en richt zijn eigen partij op, ‘Listes Destexhe’. Zijn speerpunten: een strengere aanpak op het vlak van migratie, hij wil af van de kernuitstap en de overheidsuitgaven moeten fors worden teruggedrongen. “Mijn standpunten liggen in de lijn van die van de N-VA.”

De analyse is al eerder gemaakt: er is ruimte op rechts aan de overkant van de taalgrens. Voor een ‘Franstalige N-VA’, zonder de communautaire agenda, zoals Destexhe zelf suggereert. Vlaams-nationale toppers Jan Jambon en Theo Francken doen het uitstekend in populariteitspolls. En stak ook de uiterst rechtse Parti Populaire (PP) al niet de neus aan het venster? 

Jean Faniel, directeur van het politiek onderzoekscentrum Crisp, gelooft er niet in. “De PP heeft het geprobeerd, maar heeft nog geen potten kunnen breken, zo bleek ook bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen”, zegt hij. “De MR heeft steeds het brede democratische spectrum op rechts bezet. Van de meer gematigde centrumkoers, tot meer donkerblauwe standpunten. Binnen de partij kwamen telkens verschillende stemmen aan bod. Echt ruimte op rechts is er in het verleden nooit geweest.”

De vergelijking met Vlaanderen maken is volgens Faniel te gemakkelijk. “Franstalig België heeft nooit een partij zoals het Vlaams Belang gekend. Die haalde ooit 25 procent, maar botste op het cordon sanitaire. Het is daarom dat Lijst Dedecker destijds zo’n grote sprong voorwaarts heeft kunnen maken, en later de N-VA. Zij waren een alternatief voor fatsoenlijk rechts.” 

‘Verbrand’

Blijven ook de praktische bezwaren om een doorbraak te realiseren. Eind volgende maand moet Destexhe zijn kieslijsten indienen, tegelijk moet hij een campagne op poten zetten en een inhoudelijk kiesprogramma uitwerken. Zoiets kost bloed zweet en tranen, weet ervaringsdeskundige Jean-Marie Dedecker. En veel geld. Hij richtte zijn Lijst Dedecker eind januari 2007 op, nadat hij uit de N-VA was gezet. Een kleine vijf maanden later volgden de verkiezingen. 

“Ik moest in twee maanden 420 kandidaten zoeken”, zegt hij . “De laatste nacht voor de lijsten binnen moesten zijn, zat ik om 2 uur ’s nachts in Lommel voor de allerlaatste handtekening.” Om de financiering van zijn campagne rond te krijgen, gaf hij 150.000 euro uit eigen zak uit. Kan Destexhe die krachttoer in minder tijd realiseren?

Wat meer is, het beeld blijft hangen van een ontgoocheld politicus op zijn retour, iets wat de MR mee in de markt zet. “Hij lijkt me vooral vertrokken omdat hij geen goede plaats kreeg op onze lijsten”, zegt Georges-Louis Bouchez, politiek woordvoerder van de partij. “Dat we niet rechts genoeg zijn? Destexhe heeft erg actief meegeschreven aan het luik over migratie in ons kiesprogramma.” 

Bovendien is er ook zijn rol in een corruptieaffaire, toen hij nog voor de Raad van Europa werkte. Destexhe zou tegen betaling positieve rapporten hebben geschreven over de verkiezingen in Azerbeidzjan. “Het gerecht heeft dossier geklasseerd zonder gevolg”, zegt hij zelf daarover. “Hij is verbrand”, meent Dedecker.

Kiesdrempel

Een leegloop bij de MR naar het project van Destexhe, valt niet meteen te verwachten. Daarvoor is hij te veel een einzelgänger. Toch kan hij zijn ex-partij nog pijn doen. De MR deed het niet goed bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. Elk procentje dat Destexhe afsnoept, zal aankomen.

Een front op rechts van de MR zit er evenmin aan te komen. Destexhe distantieert zich uitdrukkelijk van de PP, wegens te extreem. Zo wordt het voor hem een enorme uitdaging om op eigen kracht over de kiesdrempel van 5 procent te geraken. “Het kan uitdraaien op een verlies voor hem én de MR”, analyseert Faniel van het Crisp. “Maar zeg nooit nooit. Niemand gaf destijds ook een cent voor Dedecker zijn kansen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234