Woensdag 13/11/2019

Update

"Hoe kan je nu vrijheid van meningsuiting beschermen, als je ze wil inperken?"

Voor Patrick Dewael (Open Vld) is het inperken van de vrijheid van meningsuiting geen optie. Beeld BELGA

Coalitiepartners CD&V en Open Vld reageren koeltjes op het opgewarmde voorstel van N-VA-fractieleider De Roover om de vrijheid van meningsuiting in te perken voor radicale moslims. Volgens De Roover zouden de geesten gerijpt zijn sinds hij deze zomer zijn idee voor het eerst lanceerde, maar dat spreken de anderen volmondig tegen.

Nu de commissie over de aanslagen van 22 maart op volle toeren draait, vindt De Roover het moment gekomen om zijn idee van een half jaar geleden weer boven te halen. Hij snapt niet waarom we radicale moslims die hun mening verspreiden niét straffen, legt hij vandaag uit in een interview met De Standaard. "Er worden lijsten aangelegd, geradicaliseerden worden nauwlettend in het oog gehouden, binnen het gevangeniswezen beschouwt men hen als een aparte groep, enzovoort. Toch is dit een fenomeen waarvan we als maatschappij hebben beslist dat het mág, want radicaliseren op zich is niet strafbaar. Waarom behandelen we hen anders, maar zeggen we niet dat wat zij doen, namelijk dwepen met (moslim)terrorisme, verboden is?"

Volgens De Roover zijn de geesten inmiddels gerijpt en zou er een groter draagvlak voor zijn voorstel zijn, dan deze zomer. Hij verwijst daarmee onder meer naar Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten die radicale moslims tijdens haar nieuwjaarsspeech vorige week nog bestempelde als "achterlijk". Nochtans zijn de liberalen nog steeds even hard gekant tegen een inperking van de vrije meningsuiting als een half jaar geleden, benadrukken ze zelf.

"In de strijd tegen terreur moeten we nuttige maatregelen treffen. En dat doen de regering en het parlement: denk bijvoorbeeld aan het strafbaar maken van hate speeches en oproepen tot geweld, of van voorbereidende terreurhandelingen", zegt kamerfractieleider Patrick Dewael (Open Vld). "Het blijft me een raadsel hoe je onze normen en waarden zoals de vrijheid van meningsuiting kan beschermen door ze in te perken. De vrijheid van meningsuiting zelf verdwijnt dan, terwijl de verwerpelijke mening blijft."

Gedachtenpolitie

Hetzelfde geluid bij CD&V. Als het gaat over een gedachtenpolitie, dan is de geest van voorzitter Wouter Beke is al helemaal niet gerijpt, laat hij weten. Beke verwijst naar het werk dat al verzet is in het parlement dat onder andere de werking van de inlichtingendiensten moet vergemakkelijken en de omzendbrief die haatpredikers aan banden legt. Dat moet volstaan, vindt hij. "Ik vind het straf dat op het ogenblik dat onze waarden bedreigd worden, we als eersten diezelfde waarden op de schop zouden doen", herhaalt de CD&V-voorzitter zijn woorden van afgelopen zomer.

Zijn partij N-VA steunt De Roover in het idee dat er streng moet opgetreden worden tegen het verspreiden van dergelijke radicale boodschappen en verwacht dat de veiligheidsdiensten die taak op zich zullen nemen. "Verheerlijken van terrorisme kan niet, daar moeten we op ingrijpen", zegt partijwoordvoerder Joachim Pohlmann. "Je stoot daar inderdaad op de grens van de vrije meningsuiting, maar daar zit sowieso al grens aan. Aanzetten tot haat en geweld is verboden." 

Een nieuwe wetgeving is volgens het partijhoofdkwartier dus niet eens noodzakelijk. "Er kan wat ons betreft eventueel een interpretatieve wet komen, dat moet de commissie over 22 maart bespreken. Het belangrijkste is dat men de huidige wetgeving alvast benut. Wij stellen vast dat er wel wordt opgetreden tegen een lachend kakske  (naar aanleiding van de rel over een Instagrampost van de nieuwe Miss België, AVB), maar niet tegen het verheerlijken van terrorisme."

Collaborateurs

Een half jaar geleden pleitte De Roover ook al eens voor het inperken van de vrijheid van meningsuiting voor geradicaliseerde moslims. "Collaborateurs met vijanden die onze vrijheid en veiligheid belagen, moeten worden bestreden, ook als ze zich beperken tot woorden. Wie die basisregel negeert, rest slechts het lot de oorlog te verliezen", klonk het toen strijdvaardig op zijn blog. Maar nadat hij eerst zijn - toen nog - partijgenoot en professor grondwettelijk recht Hendrik Vuye over zich heen kreeg en de partij vervolgens communiceerde dat ze niet van plan was om aan de vrije meningsuiting te raken, belandde zijn plannen in de koelkast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234