Woensdag 08/04/2020

Politiek

Hoe de N-VA haar middelvinger uitsteekt naar De Wever

Voorzitter Bart De Wever wordt teruggefloten door de N-VA-basis. Niet zijn kandidaat, Sarah Smeyers, maar Eddy Vermoesen wordt penningmeester.Beeld Eric De Mildt

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft een blauwtje gelopen na zijn voordracht van Sarah Smeyers als penningmeester. Ondanks persoonlijke beloftes aan Smeyers verkoos de partijraad iemand anders. De partijtop maakt zich sterk dat het aan een communicatiefoutje ligt. Binnen N-VA denken ze daar anders over.

De uitslag van de partijraad op zaterdag is een slag in het gezicht van partijvoorzitter Bart De Wever. Hij had het Sarah Smeyers persoonlijk beloofd: zij, en niemand anders, zou de nieuwe penningmeester worden. Zo zou ze meteen ook in het dagelijks bestuur, de cockpit van de N-VA, terechtkomen. Een schamele troostprijs voor de gemiste ministerspost bij de regeringsvorming en het feit dat ze vorige maand naast de functie van fractieleider greep.

Ook de troostprijs van de troostprijs blijft nu uit. De zoveelste opdoffer voor de Aalsterse politica. Op 22 januari zei Smeyers in deze krant dat ze uitkeek naar haar nieuwe functie. "Er zitten maar zeven mensen in het dagelijks bestuur. De penningmeester is daar een van. Ik beschouw dit als een hele eer", klonk het toen. Nu wil ze daar niet veel over zeggen, behalve dat ze zich neerlegt bij de beslissing. "De partijraad heeft gestemd en ik leg me daar bij neer. Ik ben zelf een product van democratische verkiezingen binnen de partij, bij de lijstvorming in 2007. Ik heb dus alle begrip voor de keuze van de basis."

Alarmsignaal

Binnen de partijtop kan Smeyers op weinig begrip rekenen. "Sarah heeft zichzelf in de voet geschoten door vooraf te communiceren over die belofte. Dat is uiteraard niet goed gevallen in onze partijraad", zegt een insider. Door de machinaties achter de coulissen bloot te leggen, heeft Smeyers op de plek geduwd waar het pijn doet. De Wever kreeg vorige maand immers al veel kritiek op de manier waarop fractievoorzitter Hendrik Vuye werd vervangen door Peter De Roover. De Wever communiceerde toen voordat de fractie zelf op de hoogte was. Ook duwde hij de kandidatuur van De Roover door zonder een stemming te houden.

De beslissing van zaterdag heeft dan ook weinig te maken met Smeyers. Wel is het een alarmsignaal voor De Wever. "Sarah was gewoon de verkeerde persoon op de verkeerde plaats. Had De Wever iemand anders voorgedragen, dan was die persoon ook geslachtofferd", zegt een N-VA'er. Binnen de partij bestaat een groeiende groep die misnoegd is over de manier waarop de partij wordt geleid. Over het Vlaams-nationalisme dat al lang in de koelkast zit, uiteraard, "maar ook gewoon over de hele manier van doen".

Dat laatste verwijst bijvoorbeeld naar de lijstvorming van 2014, toen De Wever volgens sommigen te hardhandig ingreep op lokaal niveau. Het nationale bestuur wordt beschouwd als een select clubje met te veel macht. Vandaar dat de manier waarop De Roover werd aangesteld zoveel kwaad bloed heeft gezet. "De balorige basis steekt een middelvinger op naar de voorzitter", schreef de Vlaams-radicale nieuwssite Doorbraak, die het nieuws van de stemming bekendmaakte.

De partijleiding probeert de brokken te lijmen. "Onze partijraad is een kritisch orgaan met een eigen dynamiek. De leden hebben met Eddy Vermoesen een persoon gekozen die voor buitenstaanders misschien niet voor de hand ligt, maar binnen de partijraad is hij wel bekend. Hij is de voorzitter van het interne toezichtcomité en heeft dus wel wat gezag", zegt partijwoordvoerder Joachim Pohlmann. Uiteindelijk haalde Vermoesen het met 75 stemmen, tegenover 73 voor Smeyers. Een miniem verschil.

Coup de théâtre

De verkiezing werd voorafgegaan door een coup de théâtre van Rufij Baeke, een 68-jarige huisarts die zichzelf enkel kandidaat had gesteld om de partijraad te woord te kunnen staan. Voor de stemming krijgen kandidaten altijd spreektijd om hun kandidatuur te verdedigen. Tot ieders verrassing trok Baeke zich meteen terug uit de race en gebruikte hij zijn spreektijd om de schimmige achterkamerpolitiek binnen de partij, gesymboliseerd in Smeyers, aan te kaarten. Hij riep de partijraad op om massaal voor Vermoesen te kiezen. Missie geslaagd.

De breuk tussen de top en de basis plaatst De Wever voor een serieus probleem. Omdat er lokale verkiezingen aankomen in 2018. Maar ook omdat er volgend jaar voorzittersverkiezingen worden gehouden binnen N-VA. Het tijdperk-De Wever komt stilaan ten einde en dat heeft duidelijk een weerslag op het gezag van De Wever binnen de partij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234