Woensdag 29/03/2023

pensioenen

Hoe de lijst met zware beroepen de regering splijt

Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) Beeld Photo News
Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR)Beeld Photo News

Terwijl CD&V juicht, zetten N-VA en Open Vld de hakken in het zand. De lijst van zware beroepen bij ambtenaren, die pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) afklopte met de vakbonden, verdeelt de regering.

Roel Wauters

"Voor ons bestaat er geen lijst." Bij Open Vld hebben ze weinig begrip voor de manier waarop Daniel Bacquelaine (MR) het dossier van de zware beroepen aanpakt. Ze vragen dat de premier vandaag orde op zaken stelt. Ook bij N-VA zijn ze geërgerd omdat er plots een lijst uit de lucht is komen vallen.

De bonden kwamen woensdag naar buiten met een akkoord over het wetsontwerp de zware beroepen. Er werd meteen ook een lijst van beroepen aan toegevoegd, die "nog door de regering moest worden gevalideerd".

Het staat morgen op de agenda van de ministerraad. Voor Open Vld en N-VA is de lijst veel te lang. Hoewel Bacquelaine garandeert dat hij binnen het afgesproken budget blijft, vrezen ze voor de oplopende kosten. Ook waarschuwen ze voor mogelijke gevolgen voor de privésector. Moeten alle gelijkaardige jobs daar meteen ook de stempel van 'zwaar beroep' krijgen?

Er is wrevel omdat Bacquelaine zijn lijst onvoldoende heeft afgetoetst. De regering had net voor de paasvakantie afgesproken om die lijst pas in een later stadium van de onderhandelingen aan bod te laten komen. N-VA en Open Vld pikken het vooral niet dat de bonden een lijst willen opleggen, zonder goedkeuring van de regering.

Koelkast

CD&V zit op een heel andere lijn. Voor de christendemocraten heeft Bacquelaine uitstekend werk geleverd in een complex en delicaat dossier. "Hij heeft creatief onderhandeld", zegt een topper.

Open Vld noch N-VA sturen nu al aan op een confrontatie. Ze voeren de lijst nog niet af, maar eisen dat het oorspronkelijke scenario wordt gevolgd. Dat wil zeggen dat de lijst van zware beroepen even de koelkast in verdwijnt tot er ook duidelijkheid is over de zware beroepen in de privésector. Bacquelaine kan daar mee leven.

Het probleem is: de bonden en werkgevers willen voor de privésector helemaal niet werken met lijsten. Maandag komen ze opnieuw samen. Bacquelaine hoopte het dossier af te ronden voor de zomervakantie. Dat wordt steeds moeilijker, nu hij tegenkanting krijgt van de helft van de regering.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234