CD&V

Hoe CD&V de hand uitsteekt naar N-VA

Overtuigd dat N-VA geïsoleerd staat, werpt CD&V zich op als ‘the next best thing’

- Ann De Boeck en Jeroen Van Horenbeek
1 Voorzitter Wouter Beke nodigde CD&V-burgemeesters uit om de kiescampagne af te trappen die in het teken staat van levenskwaliteit. Tegelijk verspreidde de partijtop een opiniestuk over een nieuwe staatshervorming. © BELGA

CD&V trekt haar kiescampagne op gang met een opmerkelijke eis: een nieuwe staatshervorming in 2024. Een signaal voor N-VA dat er met de christendemocraten gepraat kan worden na de verkiezingen.

Voor 121 burgemeesters van CD&V was het gisterochtend bizar ontwaken. Op vraag van de partij zakten ze massaal af naar een congrescentrum in Neder-Over-Heembeek. Het doel: samen de kiescampagne aftrappen die in het teken staat van levenskwaliteit. Maar diezelfde ochtend verspreidde de partijtop een opiniestuk waarin ze de aandacht helemaal van dat thema afleidde.

“Na de verkiezingen van mei moet er in het Vlaams Parlement een consensus gezocht worden over een nieuwe staatshervorming”, schrijven Wouter Beke, Hilde Crevits en een handvol andere toppers in De Standaard. “De Franstalige partijen kunnen een gelijkaardige oefening starten, waarna de Senaat aan de slag kan.

nieuws

cult

zine