Dinsdag 28/03/2023

Impeachment Trump

Historische tweede impeachment voor Trump: Huis van Afgevaardigden zet licht op groen

President Donald Trump. Beeld AFP
President Donald Trump.Beeld AFP

Het Amerikaans Huis van Afgevaardigden heeft voor een impeachment van de Republikeinse president Donald Trump gestemd. Trump is zo de eerste president uit de Amerikaanse geschiedenis die twee keer een impeachment oploopt.

AS

De afscheidnemende president wordt beschuldigd van het “aanzetten tot opstand”, omdat hij zijn aanhangers aangespoord zou hebben het Capitool te bestormen. De aanklacht kreeg vandaag voldoende steun in het Huis van Afgevaardigden: 232 leden stemden voor de impeachment, 197 tegen. Vijf leden onthielden zich. Opvallend: ook tien Republikeinen stemden voor de impeachment van Trump.

Het dossier verhuist nu naar de Senaat, die dan een proces voert. Om Trump schuldig te bevinden en af te zetten is in de Senaat een tweederdemeerderheid nodig. De Senaat is evenwel niet in zitting bijeen. Het is volgens nieuwszender CNN dan ook zeer waarschijnlijk dat het proces tegen Trump pas na de eedaflegging van Joe Biden zal beginnen. Tenzij Mitch McConnell als fractieleider van de Republikeinse meerderheid in de Senaat instemt met het verzoek van zijn Democratische collega Chuck Schumer om het hogerhuis vervroegd bijeen te roepen en deze week nog een afzettingsproces te voeren. Volgens CNN is dat weinig waarschijnlijk.

‘Duidelijk en actueel gevaar’

In haar opening van het debat dat de stemming voorafging, zei de Democrate Pelosi dat het staatshoofd een “duidelijk en actueel gevaar” voor het land vormt. “We weten dat de president van de Verenigde Staten heeft opgeroepen tot deze opstand (de bestorming van het Capitool, red.), deze gewapende rebellie tegen ons land. Hij moet gaan.”

Pelosi voegde eraan toe dat de president “herhaaldelijk” heeft gelogen over de uitslag van de presidentsverkiezingen en twijfel over de democratie heeft gezaaid. “Ik geloof dat de Senaat de president schuldig moet bevinden, een constitutionele remedie die ervoor moet zorgen dat de republiek veilig zal zijn voor deze man die zo resoluut vastberaden is dingen stuk te maken die ons dierbaar zijn en ons bij elkaar houden.”

Nancy Pelosi, de Democratische voorzitster van het Huis van Afgevaardigden. Beeld AFP
Nancy Pelosi, de Democratische voorzitster van het Huis van Afgevaardigden.Beeld AFP

‘Obsessie’

De Republikeinse Afgevaardigde Jim Jordan repliceerde dat de Democraten de “president willen cancellen”. “Het is altijd over de president gegaan, voor om het even wat. Het is een obsessie, een obsessie die nu ruimer is geworden”, aldus de Republikein die de Democraten ervan beschuldigde zijn partijgenoot al vanaf de eertste dag af te willen zetten.

Volgens het parlementslid uit Ohio moet in plaats van een impeachment de focus gaan naar een “verenigen van het land”, waarbij hij zei dat er volgende week een vreedzame machtsoverdracht zal zijn.

Vergissing

De Republikeinse fractieleider in het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy was wel hard voor zijn partijgenoot Trump. “De president draagt de verantwoordelijkheid voor de aanval van woensdag door een meute relschoppers op het Congres. Hij (Trump) had meteen de meute moeten veroordelen toen hij zag wat er zich afspeelde. Dergelijke feiten vergen een onmiddellijke actie vanwege president Trump”, zei McCarthy. De aanval was “ondemocratisch, on-Amerikaans en crimineel.”

Maar een afzetting van Trump zou het land alleen maar meer verdelen, aldus de fractieleider van de Grand Old Party in het Huis. “Ik denk dat een impeachment van de president in zo een korte tijdsspanne een vergissing zou zijn.”

‘Gemoederen bedaren’

Eerder vandaag riep president Trump op om geen geweld te gebruiken bij nieuwe demonstraties naar aanleiding van de eedaflegging van de Democraat Joe Biden. “Gezien berichten over verdere betogingen eis ik dat er geen geweld, geen ordeverstorng en geen vandalisme van welke aard zou zijn”, zei Trump volgens een mededeling die het Witte Huis heeft verspreid. “Daarvoor sta ik niet en daarvoor staat Amerika niet.”

“Ik roep alle Amerikanen op spanningen af te bouwen en de gemoederen te laten bedaren”, aldus het Republikeinse staatshoofd.

Honderden leden van de National Guard in het Capitool. Na de bestorming vorige week, waarbij de ordediensten overrompeld werden door Trump-aanhangers, wordt niks aan het toeval overgelaten. Beeld AP
Honderden leden van de National Guard in het Capitool. Na de bestorming vorige week, waarbij de ordediensten overrompeld werden door Trump-aanhangers, wordt niks aan het toeval overgelaten.Beeld AP

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234