Zaterdag 19/10/2019

Het rapport van de parlementsleden: Vera Van Der Borght (Open Vld)

Vera Van Der Borght (Open Vld). Beeld Franky Verdickt

Alle federale en Vlaamse parlementsleden vonden bij de start van de paasvakantie hun rapport in De Morgen. Wie de beste parlementair van de afgelopen legislatuur is, mag u zelf beslissen via onze poll. Opdat u een weloverwogen keuze kunt maken, stellen wij de genomineerden de komende dagen uitgebreid voor. Vandaag: Vera Van Der Borght (Open Vld) en Wilfried Vandaele (N-VA).

1. Op welke verwezenlijking bent u het meest trots?
"Over de grenzen van meerderheid en oppositie heen hebben we unaniem een resolutie kunnen laten goedkeuren die de subsidiëring van zorginfrastructuur via het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) herbekijkt. Dat klinkt erg saai en technisch, maar dat is het eindpunt van tien jaar hard werk. Na jaren sleuren heeft een officiële overheidsstudie bewezen wat ik al jarenlang verkondig: dat het goedkoper kan om zorgcentra te bouwen zonder subsidies dan met.

"Voor mij is dat ook de bekroning van mijn streven om de financiering in de welzijnssector afhankelijk te maken van de zorgbehoevende en niet van de verzuilde infrastructuren. De tegenstand blijft taai, maar we hebben daar toch voor een evolutie in de geesten kunnen zorgen."

2. Wat wil u tijdens de volgende legislatuur bereiken?
"Na 25 mei keer ik niet meer terug naar het Vlaams Parlement. Ik neem afscheid zonder bitterheid. Toen ik tien jaar geleden in het Vlaams Parlement kwam, was Welzijn niet meteen de hoofdbekommernis van de meesten van mijn partijgenoten. Ik heb bewezen dat je toch ook daar belangrijke blauwe accenten kunt leggen. Als ik nu zie hoe Gwendolyn Rutten en Maggie De Block met een heus zorgplan voor Open Vld uitpakken, dan stemt ook mij dat een beetje trots."

3. Wie verdient volgens u de prijs van beste parlementslid?
"Ik wil graag mijn generatiegenote Mieke Vogels (Groen) feliciteren voor haar harde werk. Allebei vanuit onze eigen overtuiging hebben we bij Welzijn toch samen een mooi parcours kunnen afleggen. Voor mensen met zorgvragen, tegen verzuiling. Respect ook voor voorzitter Jan Peumans (N-VA), die altijd eerst voor zijn parlement en dan pas voor het regeringsbelang gekozen heeft."

4. Hebt u tips voor uw minder succesvolle collega's?
"Veel collega's zullen het niet graag horen, maar de parlementaire rapporten bewijzen het keer op keer: je kan een parlementair mandaat niet deftig combineren met een ander belangrijk politiek mandaat. Ik heb het zelf ook een tijdje ondervonden toen ik OCMW-voorzitter was in Aalst. Pas de laatste twee jaar heb ik me weer echt volop kunnen concentreren op mijn parlementsmandaat.

Morgen: Sonja Becq (CD&V) en Dirk Van Der Maelen (sp.a)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234