Donderdag 22/08/2019

Het rapport van de parlementsleden: Kristof Calvo (Groen)

Beeld Franky Verdickt

Alle federale en Vlaamse parlementsleden vonden bij de start van de paasvakantie hun rapport in De Morgen. Wie de beste parlementair van de afgelopen legislatuur is, mag u zelf beslissen via onze poll. Opdat u een weloverwogen keuze kunt maken, stellen wij de genomineerden de komende dagen uitgebreid voor. Vandaag: Kristof Calvo (Groen) en Jef Van den Bergh (CD&V).

1. Op welke verwezenlijking bent u het meest trots?
"Ik ben heel tevreden dat we de mythe dat nucleaire energie veilig is, hebben kunnen laten sneuvelen. Dat nucleair het probleem is, niet de oplossing. We zijn er volgens mij in geslaagd het debat te rationaliseren aan de hand van cijfers, documenten en studies. Transparantie, kortom."

"Het gaat allemaal heel erg traag, de nucleaire rente is nog steeds veel te laag en de kerncentrales blijven langer open dan voorzien, maar we zijn er toch in geslaagd om het systeem een schop onder de kont te geven."

2. Wat wil u tijdens de volgende legislatuur bereiken?
"Prioriteit nummer één is een fiscale verschuiving in de richting van de vermogenswinsten en de vervuiler. Dat is dé grote uitdaging voor de komende vijf jaar. Doen we dat niet, dan krijgen we dit land nooit opnieuw op de rails."

"Daarnaast moet er de komende legislatuur een doorbraak komen op het vlak van hernieuwbare energie en energiebesparing. Je merkt dat er in de sector ook ongelooflijk veel bereidheid is om daaraan mee te werken. Dat stemt mij optimistisch. Maar het moet wel nu, we kunnen er niet nog eens vijf jaar mee wachten."

3. Wie verdient volgens u de prijs van beste parlementslid?
"Sta me toe om daarvoor even over de taalgrens te kijken. Georges Gilkinet, mijn Ecolo-collega, verdient daar echt wel een bloemetje. Hij is heel actief in heel veel verschillende commissies. Karine Lalieux (PS) is veruit het beste parlementslid van de meerderheid, alleen wordt ze daarvoor niet beloond door haar partij. En Olivier Maingain (FDF) vind ik ook wel sterk, zeker retorisch. Als hij op de bühne staat, dan moét je luisteren."

Verder is onze fractieleider Stefaan Van Hecke onderschat in de krantenrapporten. Hij is wellicht het meest complete parlementslid van het hele halfrond. Harde werker, juridisch zeer sterk. Bovendien: als onze fractie zo goed scoort, komt dat door zijn kwaliteiten als spelverdeler."

4. Heeft u tips voor uw minder succesvolle collega's?
"Goesting hebben! Dit is de tofste job ter wereld, gedraag je er dan ook naar. Elke vogel zingt zoals hij gebekt is en ik beloof dat ik zal werken aan mijn grote mond als ik herverkozen word (lacht). Maar ik zie vaak collega's tegen hun goesting in het parlement zitten. Dat gaat er bij mij echt niet in."

Morgen: Jan Peumans (N-VA) en Eric Van Rompuy (CD&V)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden