Dinsdag 19/11/2019

Het rapport van de parlementsleden: Koen Van den Heuvel (CD&V)

Beeld Francky Verdickt

Alle federale en Vlaamse parlementsleden vonden bij de start van de paasvakantie hun rapport in De Morgen. Wie de beste parlementair van de afgelopen legislatuur is, mag u zelf beslissen via onze poll. Opdat u een weloverwogen keuze kunt maken, stellen wij de genomineerden de komende dagen uitgebreid voor. Vandaag: Vlaamse parlementsleden Koen Van den Heuvel (CD&V) en Björn Rzoska (Groen).

1. Op welke verwezenlijking bent u het meest trots?
"Ik heb met mijn voorzitter Wouter Beke onderhandeld over de nieuwe financieringswet. Dat was geen evidente taak, maar het resultaat is er. De nieuwe wet geeft opnieuw financiële stabiliteit aan ons land."

"In het Vlaams Parlement ben ik CD&V-fractieleider geworden. Toch een positie die je een belangrijk strategisch uitzicht geeft. Er komt veel informatie naar je toe. Alle grote dossiers, de bezorgdheden van je collega's, de gevoeligheden van de andere partijen..."

2. Wat wilt u tijdens de volgende legislatuur bereiken?
"De bevoegdheden die naar Vlaanderen komen, wil ik ook correct opvangen. Het gaat om een aanzienlijk pakket, met onder meer de woonbonus en de kinderbijslag. Daarnaast wil ik graag fractieleider blijven. Ik denk dat ik daarvoor in aanmerking kom en ik doe het ook gewoon heel graag (lacht)."

3. Wie verdient volgens u de prijs van beste parlementslid?
"Ik ga jullie rapport volgen: Lode Vereeck (Open Vld) en parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) steken er een beetje bovenuit. Toen Vereeck nog bij LDD zat, vertelde iemand van Open Vld mij eens: 'Hij weegt zwaarder op het parlementaire debat dan onze hele fractie samen'."

"Peumans is de beste parlementsvoorzitter in het land. Hij laat zeer terecht het belang van het parlement voorgaan op het belang van de regering."

4. Hebt u tips voor uw minder succesvolle collega's?
"Ik hoor vaak dat de cumuls het probleem zijn, maar dat vind ik niet. Het hangt allemaal af van je engagement. Ik denk dat ik zelf het bewijs ben dat je een lokaal mandaat kunt combineren met een zetel in het parlement. Als je goesting hebt om hard te werken natuurlijk. Het is geen 'nine to five job'."

"Daarnaast denk ik dat iedereen ook voldoende generalist moet blijven. Zo kun je in de plenaire vergadering ook eens tussenkomen in een dossier dat je geen maanden hebt zitten instuderen."

Morgen: Kamerleden Meyrem Almaci (Groen) en Patrick Dewael (Open Vld)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234