Dossier Politiek rapport 2014

Het rapport van de parlementsleden: Jef Van den Bergh (CD&V)

1 © Franky Verdickt

Alle federale en Vlaamse parlementsleden vonden bij de start van de paasvakantie hun rapport in De Morgen. Wie de beste parlementair van de afgelopen legislatuur is, mag u zelf beslissen via onze poll. Opdat u een weloverwogen keuze kunt maken, stellen wij de genomineerden de komende dagen uitgebreid voor. Vandaag: Jef Van den Bergh (CD&V) en Kristof Calvo (Groen).

Wie is volgens u het beste federale parlementslid van de afgelopen legislatuur?

3% A Sonja Becq (CD&V)
5% B Kristof Calvo (Groen)
23% C Meyrem Almaci (Groen)
2% D Patrick Dewael (Open Vld)
2% E Bart Somers (Open Vld)
12% F Dirk Van der Maelen (sp.a)
1% G Jef Van den Bergh (CD&V)
23% H Peter Dedecker (N-VA)
27% I Bert Anciaux (sp.a)
2% J Elke Sleurs (N-VA)
Je stem werd niet geregistreerd. Gelieve nog eens te proberen.

1. Op welke verwezenlijking bent u het meest trots?
"Op de verbetering van de verkeersveiligheid. Zo was er het Kick ASS-plan dat focuste op de harde kern van verkeersovertreders: alcoholrecidivisten, snelheidsduivels en strafontlopers. Dat plan bestond uit een reeks wetsvoorstellen die grotendeels zijn aangenomen."

"We hebben ook gezorgd voor een strengere aanpak van rijden met een rijverbod en fraude met nummerplaten. Los daarvan ben ik best trots op het feit dat ik als eerste politicus durfde zeggen dat de NMBS maar beter kon stoppen met de Fyra. Kort daarna gebeurde dat ook."

2. Wat wil u tijdens de volgende legislatuur bereiken?
"Als we de kans krijgen om mee te werken, wil ik het mobiliteitsbudget zeker in het regeerakkoord. In dat systeem is de bedrijfswagen slechts één optie in een totaalpakket van verschillende verplaatsingswijzen die een werkgever aanbiedt."

"Duurzame vervoersalternatieven zijn dan fiscaal even voordelig als de bedrijfswagen. Op die manier willen we de dominantie van de bedrijfswagen in het woon-werkverkeer terugdringen. Eigenlijk is dat wetsvoorstel al maanden uitgewerkt, maar het kwam te laat in de legislatuur."

3. Wie verdient volgens u de prijs van beste parlementslid?
"Ik ben ervan overtuigd dat de meeste parlementsleden hun best doen om er iets van te maken. Mijn grote voorbeeld is Marianne Thyssen (CD&V), om wat ze presteert en de manier waarop. Ze heeft geen grote profileringsdrang en doet niet mee aan stoere verklaringen."

"Toch is ze alom gerespecteerd omwille van haar dossierkennis, haar stijl en haar doorzettingsvermogen. In mijn eigen commissie heb ik veel respect voor Ronny Balcaen (Ecolo), een goede collega die altijd integer en correct blijft.

4. Heeft u tips voor uw minder succesvolle collega's?
"Vooral hard werken. En op de cruciale momenten moet je rustig blijven. Behoud altijd je eigen stijl, forceer niets."

Morgen: Jan Peumans (N-VA) en Eric Van Rompuy (CD&V)

Dossier Politiek rapport 2014

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine