Maandag 21/10/2019

Het rapport van de parlementsleden: Jan Peumans (N-VA)

Beeld Franky Verdickt.

Alle federale en Vlaamse parlementsleden vonden bij de start van de paasvakantie hun rapport in De Morgen. Wie de beste parlementair van de afgelopen legislatuur is, mag u zelf beslissen via onze poll. Opdat u een weloverwogen keuze kunt maken, stellen wij de genomineerden de komende dagen uitgebreid voor. Vandaag: Jan Peumans (N-VA) en Eric Van Rompuy (CD&V).

1. Op welke verwezenlijking bent u het meest trots?
"Dat ik de voorzitter was van alle volksvertegenwoordigers, los van taal, cultuur, ras, enzovoort. Dat principe heb ik consequent toegepast van begin tot einde. Het is belangrijk dat je als voorzitter boven de mêlee staat. Daarom heb ik mij op wetgevend gebied ook op de achtergrond gehouden. Dankzij mij is het plattelandsfonds in het vorige regeerakkoord opgenomen, als tegenhanger van het stedenfonds."

2. Wat wil u tijdens de volgende legislatuur bereiken?
"Eerst verkozen worden. Daarna hangt het af van de constellatie waarin je zit. Ik hoop op een consequent milieubeleid, waarbij men duidelijk kiest voor het milieu. Het beleid moet er vóór de milieuverenigingen zijn, niet tegen. Het is belangrijk dat we die Pact 2020-milieudoelstellingen proberen halen."

3. Wie verdient volgens u de prijs van beste parlementslid?
"Omdat het niet altijd Lode Vereeck moet zijn: Vera Van der Borght (Open Vld). Zij heeft bewezen dat ook iemand van boven de zestig een stempel kan drukken. Een ode aan alle 60-plussers. (lacht) Ze is altijd consequent gebleven en vertelde nooit onzin. Ten tweede denk ik aan iemand met veel potentieel, waarvan ik hoop dat hij verkozen wordt: Björn Rzoska (Groen). Ook Wilfried Vandaele (N-VA) heeft het erg goed gedaan, een studax die ook het nodige lobbywerk doet voor zijn standpunten."

4. Heeft u tips voor uw minder succesvolle collega's?
"Zorg dat je een bepaalde niche inneemt. Generalisten bestaan niet meer in het parlement, behalve de fractieleiders. Verricht voldoende studiewerk en stel jezelf onafhankelijk op van de regering. Je hoeft niet altijd in te stemmen met de partijlijn. Blijf consequent doorduwen en amuseer je in de politiek. Ik heb mij de voorbije legislatuur altijd goed geamuseerd. Er staat geen leeftijd op politiek, dat is een belangrijke boodschap die ik wil meegeven (lacht)."

Morgen: Bart Somers (Open Vld) en Peter Dedecker (N-VA)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234