Zaterdag 07/12/2019

Het rapport van de parlementsleden: Björn Rzoska (Groen)

Beeld Francky Verdickt

Alle federale en Vlaamse parlementsleden vonden bij de start van de paasvakantie hun rapport in De Morgen. Wie de beste parlementair van de afgelopen legislatuur is, mag u zelf beslissen via onze poll. Opdat u een weloverwogen keuze kunt maken, stellen wij de genomineerden de komende dagen uitgebreid voor. Vandaag: Vlaamse parlementsleden Björn Rzoska (Groen) en Koen Van den Heuvel (CD&V).

1. Op welke verwezenlijking bent u het meest trots?
"Ik heb maar veertien maanden in het Vlaams Parlement doorgebracht, maar ik ben best trots op mijn rol in het Oosterweeldossier. Door transparantie te eisen over de kostprijs van de tracés heb ik de discussie weer op scherp gezet."

"Minder bekend, maar ook belangrijk was het actieplan voor gevaarlijke transporten na de treinramp in Wetteren. Helaas is mijn plan niet goedgekeurd door de meerderheid."

2. Wat wilt u tijdens de volgende legislatuur bereiken?
"De volgende Vlaamse regering moet een slim klimaatbeleid uitwerken. Er staan ons grote uitdagingen te wachten, zoals de bescherming van zonevreemde bossen en historische graslanden."

"Ik hoop dat we eindelijk de stap zullen zetten naar een duurzame mobiliteit. Tijdens de huidige legislatuur is die omslag er niet gekomen. Waarom is er nog altijd geen voorstadsnet rond Antwerpen en Gent, terwijl die steden daar wel om vragen?"

"Mijn derde prioriteit is de aanpak van de jeugdwerkloosheid. In Vlaanderen zijn op dit moment 55.000 jongeren werkloos. Dat is ronduit dramatisch."

3. Wie verdient volgens u de prijs van beste parlementslid?
"Toen ik net in het parlement kwam, heb ik met mijn ogen gestolen van Lode Vereeck (ex-LDD, nu Open Vld, red.). Hij toonde mij hoe je als parlementslid een dossier opbouwt. Ook parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) verdient een pluim. Ik had aan hem een sterke bondgenoot. Straf, voor een man die eigenlijk deel uitmaakt van de meerderheid."

4. Hebt u tips voor uw minder succesvolle collega's?
"Stel geen parlementaire vragen om je statistieken op te drijven. Aan de hand van een aantal slimme vragen kun je een stevig dossier opbouwen. Soms laten parlementsleden zich te veel leiden door de actualiteit."

"Ik vind het ook jammer dat we op woensdagmiddag de plenaire vergadering vaak beginnen met een halfleeg parlement. Schepenen en burgemeester geraken vaak niet op tijd in Brussel. Dat is niet echt gezond voor de democratie."

Morgen: Kamerleden Meyrem Almaci (Groen) en Patrick Dewael (Open Vld)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234