Zondag 23/02/2020

Het rapport van de parlementsleden: Bart Somers (Open Vld)

Beeld Franky Verdickt

Alle federale en Vlaamse parlementsleden vonden bij de start van de paasvakantie hun rapport in De Morgen. Wie de beste parlementair van de afgelopen legislatuur is, mag u zelf beslissen via onze poll. Opdat u een weloverwogen keuze kunt maken, stellen wij de genomineerden de komende dagen uitgebreid voor. Vandaag: Bart Somers (Open Vld) en Peter Dedecker (N-VA).

1. Op welke verwezenlijking bent u het meest trots?
"Op de hervorming van de migratiewetgeving. Die kwam er tijdens het eerste deel van de legislatuur, toen iedereen op een regering zat te wachten. Vanuit het parlement zijn we erin geslaagd om over de partijgrenzen heen fundamentele wijzigingen door te duwen. Dat was de basis van het latere succes van staatssecretaris voor Migratie Maggie De Block (Open Vld)."

"Ook de brandweerhervorming is een belangrijke verwezenlijking, al kreeg ze iets minder aandacht. Die brandweerhervorming is nog moeilijker dan de politiehervorming. Na de ramp van Gellingen heeft een rapport aangetoond dat de taken van de brandweer niet meer van deze tijd zijn. We moeten onder andere naar een schaalvergroting. Ik heb heel actief meegewerkt aan die hervorming, waarin we belangrijke stappen vooruit hebben gezet."

2. Wat wil u tijdens de volgende legislatuur bereiken?
"Ik verhuis naar het Vlaams Parlement als de kiezer dat toelaat. Ik hoop dat ik er mee voor kan zorgen dat er meer bevoegdheden naar de lokale besturen gaan. Vlaanderen wil te veel zelf doen. Die keizer-kostermentaliteit druist in tegen de internationale tendens en hypothekeert de slagkracht van de lokale besturen. De files, het openbaar vervoer, de wachtlijsten, de inburgering, de VDAB: op al die domeinen kunnen lokale besturen een grotere rol spelen. Ik hoop dat we die omslag kunnen realiseren."

3. Wie verdient volgens u de prijs van beste parlementslid?
"Mijn eigen fractieleider Patrick Dewael (Open Vld), omdat hij het parlementaire debat briljant beheerst. Dewael is de sterkste fractieleider in het parlement, een key player."

"Binnen de andere partijen zie ik mijn stadsgenoot Kristof Calvo (Groen) heel graag bezig. Een jong geweld dat geniet van de publieke tribune en verbaal sterk is. Ook Renaat Landuyt (sp.a) en Carina Van Cauter (Open Vld) zijn heel sterk. Bij de Franstaligen heb ik respect voor het talent van Olivier Maingain (FDF), hoewel ik het vaak niet met hem eens ben."

4. Hebt u tips voor uw minder succesvolle collega's?
"De basisvoorwaarden zijn politiek engagement en gedrevenheid. Daarnaast moet je vooral uit het keurslijf van de particratie durven treden. Niet alleen nakauwen wat de partij heeft gezegd. Doe je best om anderen te begrijpen en zoek naar de gelijkenissen. Probeer met andere woorden coalities te smeden, want zo krijg je dingen in beweging."

Maandag: Wilfried Vandaele (N-VA) en Vera Van der Borght (Open Vld)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234