Maandag 24/02/2020

Carrefour

Het is geen toeval dat de discussie over brugpensioen bij Carrefour net nu ontploft

Beeld REUTERS

Het brugpensioen vanaf 56 jaar bij Carrefour veroorzaakt grote politieke spanningen. Net nu maakt de Wetstraat zich op voor een felbevochten arbeidspact. “Er wordt veel mist gespuid", zegt federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V).

Zowat 600 Carrefour-medewerkers kunnen met brugpensioen, tegenwoordig bekend als het ‘stelstel van werkloosheid met bedrijfstoeslag’ (SWT). Zij mogen vanaf 56 jaar stoppen en behouden toch 95 procent van hun nettoloon. Dat blijkt uit het sociaal plan dat de vakbonden met de directie van Carrefour hebben afgesloten. Tegen 28 juli moeten de werknemers hun keuze bekendmaken.

Carrefour volgt daarmee de Belgische regels. Hoewel werknemers pas vanaf 62 in het SWT-stelsel kunnen stappen, geldt voor grote bedrijven in moeilijkheden een uitzondering. Bij hen kunnen werknemers al vanaf 56 op brugpensioen. De regering-Michel wou die leeftijd in 2014 al optrekken, maar die verhoging werd uitgesteld tot 2020. Vanaf dan geldt de minimumleeftijd van 60 jaar.

Toch vindt Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) het onbegrijpelijk dat de werknemers van Carrefour vanaf 56 op brugpensioen gaan. “Dit is een verkeerd signaal”, vindt hij. Volgens Muyters botst de beslissing met de vele openstaande vacatures op de arbeidsmarkt en het voornemen van de regering om mensen langer aan de slag te houden.

Dat komt ervan

Muyters legt de verantwoordelijkheid bij zijn federale evenknie Kris Peeters (CD&V). “Je kunt mensen niet verwijten dat ze gebruikmaken van een bestaande regeling”, vindt hij. “Maar pas die federale wet dan aan.” N-VA is daar vragende partij voor, maar tot nu toe bleek een consensus in de regering onhaalbaar.

“Je ziet wat ervan komt”, merkt Muyters op. Hij is bevoegd voor de activering op de arbeidsmarkt, maar dat wordt een taaie klus. “Als mensen het signaal krijgen dat ze niet meer op zoek moeten naar werk, terwijl ze een groot deel van hun wedde behouden, dan is het moeilijk om te zeggen dat ze weer moeten werken.”

Ook Open Vld-vicepremier Alexander De Croo noemt de goedkeuring van het SWT-akkoord bij Carrefour “een individuele keuze van Peeters”. Persoonlijk zegt De Croo niet overtuigd te zijn dat SWT in het geval van Carrefour nodig is. “Niemand droomt ervan om op die leeftijd opzijgeschoven te worden”, zei hij vanochtend op Radio 1.

N-VA en Open Vld blaffen, maar bijten niet

Maar Peeters kan de demarche van zijn regeringspartners weinig appreciëren. “Er wordt veel mist gespuid”, klinkt het. “De andere partijen proberen de beslissing bij Carrefour naar ons door te schuiven, maar het is een feit dat de verhoging van 56 naar 60 jaar vanaf 2020 door de hele regering werd goedgekeurd. Dus ook door N-VA en Open Vld.”

Bovendien zijn de regio’s, en dus Muyters, als eersten aan zet. “De situatie van Carrefour is speciaal omdat het bedrijf zich in de drie regio’s bevindt. Daarvoor geldt sinds 1 januari 2018 een nieuwe regeling”, legt Peeters uit. “De regio’s moeten hun advies geven. Zelfs als ze maar een deeltje van de herstructurering afkeuren, valt het hele plan in duigen.”

Met andere woorden: N-VA en Open Vld blaffen, maar bijten niet. “Ze wekken een verkeerde perceptie”, vindt de CD&V-vicepremier. “In tegenstelling tot wat Muyters en De Croo laten uitschijnen, gaan de mensen van Carrefour immers niet op pensioen. Zij moeten terug geactiveerd worden. Het is de taak van Muyters om te zorgen dat zij opnieuw aan het werk geraken.”

Philippe Muyters (N-VA) en Kris Peeters (CD&V).Beeld PhotoNews

Geen toeval

Het is geen toeval dat de discussie over Carrefour net nu ontploft. De komende weken wil premier Charles Michel (MR) zijn grote arbeidsdeal afronden. Dat is een akkoord tussen de federale regering en de regio’s om de leegstaande vacatures in te vullen en 55-plussers langer aan het werk te houden.

Open Vld en N-VA willen de afschaffing van het systeem dat Carrefour gebruikt in de deal, maar de kans lijkt klein dat ze die slag thuishalen. Eerder werd immers een kader afgesproken waarbinnen de maatregelen moeten passen. Het moet gaan om de activering van knelpuntgroepen, waaronder arbeidsgehandicapten en ouderen. Zij worden via onderwijs en opleiding richting knelpuntberoepen gestuurd.

“Maatregelen die niet binnen dat kader passen, komen niet aan bod”, valt te horen in CD&V-kringen. Voorlopig lijkt een verstrenging van het brugpensioen dus niet bespreekbaar.

Uit de wenslijstjes die De Tijd kon inkijken, blijkt dat Open Vld ook nog de verplichte gemeenschapsdienst voor langdurig werklozen op tafel legt. N-VA wil dan weer de verloning naar anciënniteit afzwakken, zodat oudere werknemers minder duur zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234