Libanon
Hervormingen in Libanon na vier dagen van protesten
De belangrijkste partijen in Libanon hebben een reeks door premier Saad Hariri voorgestelde hervormingen aanvaard, onder druk van de al dagenlange protesten op straat. Dat heeft een anonieme regeringsbron vandaag bevestigd.
Libanon zit in een economische crisis. Donderdag kwamen er nieuwe betogingen op gang, na de aankondiging dat er belastingen zouden komen op gesprekken die worden gevoerd via internetdiensten als WhatsApp.
Premier Hariri gaf tijdens een toespraak vrijdag zijn partners in de regering 72 uur de tijd om een reeks hervormingen te aanvaarden die het land uit de economische crisis moeten halen. De partijen hadden zich daar tot dan tegen verzet, maar ze zouden vandaag toch toegegeven hebben. Zo zouden ze aanvaarden om geen nieuwe belastingen op te leggen en zou er een privatiseringsprogramma komen, aldus de anonieme bron. De ministerraad zou de hervormingen morgen formeel goedkeuren.
Het is nog de vraag of de bevolking daar genoegen mee zal nemen. De toespraak van Hariri werd door velen immers beschouwd als een ultieme poging om het hachje te redden van de heersende politieke klasse, die volgens de betogers corrupt is en niet in staat het land te hervormen. Vandaag kwamen honderdduizenden mensen op straat om te eisen dat die politieke klasse zou opkrassen.
Libanon staat onder druk van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds om in ruil voor financiële steun bezuinigingen door te voeren. Met 150 procent van het bruto binnenlands product is de schuldgraad van het land een van de hoogste ter wereld.