Marrakech-pact

Herlees - Lot van de regering wordt dit weekend bezegeld

Francken: “Of regering valt? Only god knows”

1 Premier Charles Michel (MR) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). © Photo News

Na de ministerraad van vrijdagvoormiddag, komt er op vraag van N-VA nog een extra ministerraad over het migratiepact. Wanneer die plaatsvindt, is nog niet geweten. Premier Michel zoekt intussen koortsachtig naar een oplossing voor de crisis. Volg de gebeurtenissen hier live.

In het kort

• Op vraag van N-VA komt er een extra ministerraad over het VN-migratiepact, ook pact van Marrakech genoemd.
• Premier Michel houdt consultaties met zijn regeringsleden en is koortsachtig op zoek naar een oplossing uit de crisis.
• De bijeenkomst van maandag lijkt de ultieme deadline te worden: als Michel nog een oplossing wil vinden voor zijn ploeg, moet dat met andere woorden dit weekend gebeuren. 
•  Van regeringsval tot minderheidsregering: 5 scenario’s voor Michel I

Meer Marrakech-pact

Het eindspel is ingezet voor Michel I. Premier Michel wil maandag naar Marrakech om het VN-migratiepact te steunen. Hij doet dat enkel in naam van het parlement, en niet van de regering. Vandaag moet duidelijk worden of die regering nog verder kan.
  

N-VA-fractieleider Peter De Roover (56) is een bijzonder man. Nog niet zo lang geleden noemde hij zichzelf een soort hofnar: een kritische en ongebonden waarnemer van de politieke strijd. Intussen is hij verveld tot onvermoeibare N-VA-spreekbuis. Wie is deze N-VA-crisismanager?
  

Michel probeerde iedereen alvast met een cryptische verklaring in de Kamer te vriend te houden, maar dat maakte de chaos pas echt compleet. N-VA stond volslagen alleen, gewond door talloze tackles van de eigen coalitiepartners.
  

nieuws

cult

zine