Dinsdag 28/01/2020

Vijf vragen

Hendrik Vos: “Orbán haalt enkel voordeel uit de uithaal naar CD&V”

Hendrik Vos. Beeld ID/Photo Agency

Viktor Orbán heeft zijn collega’s binnen de Europese Volkspartij (EVP, de bundeling van christendemocraten en conservatieven) “nuttige idioten” genoemd. Een harde uithaal naar partijen als CD&V. En toch kan Orbán hiermee enkel winnen, denkt professor Hendrik Vos (UGent). 

“Dit heeft alles te maken met de strategie die Orbán al veel langer volgt om in Hongarije zijn populariteit te doen stijgen”, zegt EU-specialist Vos. “In de eerste plaats richt hij zijn pijlen op vluchtelingen, in tweede instantie op de partijen die ze volgens hem binnenhalen. Vroeger schoot hij daarom op Verhofstadt, maar nu heeft hij in een postercampagne ook commissievoorzitter Juncker van de EVP daarmee geassocieerd. Zo blaast hij de bruggen binnen zijn eigen politieke familie op.”

Orbán zegt dat hij nu niet meer Juncker, maar wel zijn rechterhand Frans Timmermans op de affiches zal zetten. Waarom doet hij dat? 

“Het gaat dus over zijn strategie om zo veel mogelijk externe vijanden te zoeken. Maar je ziet ook dat Orbán hier enkel voordeel uit kan halen. Als de EVP zou beslissen om hem aan de kant te zetten, kan Orbán tegen de Hongaren zeggen dat hij er zelfs internationaal isolement voor overheeft om zijn binnenlandse agenda te volgen. Als die EVP hem erbij houdt, kan hij tegen de Hongaren gaan verkondigen: ‘Ze vinden mij veel te belangrijk om buiten te zetten.’” 

Wat is dan toch de kans dat de EVP hem eruit gooit?  

“Die kans is groot, want binnen de EVP zullen er zeker genoeg partijen zijn die vinden dat er nu een grens is overschreden. CD&V heeft ook al meegestemd om een strafprocedure op te starten tegen Hongarije op basis van artikel 7, waardoor Hongarije zijn stemrecht kan verliezen. Zover zal het nooit komen, maar het is wel een belangrijk signaal.” 

“Binnen de EVP heeft Orbán lang de steun van onder meer de Fransen en de Italianen gehad. Ook was de redenering  vroeger dat ze hem beter on speaking terms konden houden, om er nog iets van controle over te hebben. Maar CD&V weet dat die houding in Vlaanderen niet populair is.” 

Is het vertrek van Orbán een grote slag voor de EVP? 

“Nee, ze hebben maar 11 zetels, de hele EVP heeft er 217. Volgens de peilingen zal de EVP ook de grootse partij blijven na de verkiezingen, al zullen ze iets terugzakken. Ze kunnen Orbán er dus best wel uitflikkeren.”   

Waar kan Orbán dan nog naartoe?    

“Het ziet ernaar uit dat er heel wat in de hoek van de conservatieve fractie ECR aan het schuiven is. Dat is de eurokritische groep, waarin ook de Poolse regeringspartij PiS en de N-VA zitten. Door het vertrek van de Britse conservatieven na de brexit zullen zij kloppen krijgen en vermoedelijk vormt er zich dan een nieuwe groep. Ik denk dat Orbán daar dan zijn karretje aan zal willen hangen.” 

Zal N-VA bij die partijen blijven? 

“Op dit moment is dat dus een groot vraagteken. Ik kan me voorstellen dat er daar binnen N-VA nu een grote strijd over woedt. Aan de ene kant heb je Geert Bourgeois (die in mei de Europese N-VA-lijst aanvoert, YV) en Frieda Brepoels, die vinden dat Europa best nog sterker mag zijn dan het nu is. Daartegenover staat dan een andere flank, die kijkt naar Thierry Baudet in Nederland, en bij momenten echt heel anti-Europees is.” 

“Zij zien dat dat verhaal in Vlaanderen ook kiezers kan aantrekken, terwijl er nu niemand behalve het Vlaams Belang op zit. Voor N-VA is dat dus onontgonnen gebied.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234