Vrijdag 02/12/2022

Verkiezingen

Heeft Gent een cameraschild nodig?

De Overpoort, Gent: de veiligheidscamera's die hier hangen, zijn onvoldoende voor N-VA.  Beeld Wouter Van Vooren
De Overpoort, Gent: de veiligheidscamera's die hier hangen, zijn onvoldoende voor N-VA.Beeld Wouter Van Vooren

Camera's moeten voor meer gebruikt worden dan voor verkeersboetes, vindt N-VA Gent. In haar verkiezingsprogramma pleit de partij voor een verdere uitbouw om ook de criminaliteit te bestrijden. "Dit is een mooi voorbeeld van een hellend vlak", zegt een privacy-expert.

Femke Van Garderen

Dat veiligheid een speerpunt van de N-VA voor de lokale verkiezingen is, werd afgelopen weekend nog een keer duidelijk in Gent. Bij de voorstelling van haar programma schoof lijsttrekker en kandidaat-burgemeester Anneleen Van Bossuyt de uitbouw van een cameraschild naar voren.

"Overal in de stad hangen camera's. Het is pervers dat het bestuur die enkel gebruikt om boetes uit te schrijven als er door een knip (een drukke plaats waar bepaalde vervoersmiddelen niet door mogen, red.) gereden wordt. Als een gestolen wagen voorbijkomt, worden de politiediensten niet eens gealarmeerd."

Verkeerd signaal

Van Bossuyt wil camera's – bestaande en nieuwe exemplaren – ook inzetten om Gent veiliger te maken. "We denken aan een netwerk van ANPR-camera's (die automatisch nummerplaten herkennen, red.) aan de invalswegen van Gent." Ook in de binnenstad moet extra apparatuur komen.

Volgens de N-VA is die investering nodig. "We hebben op Leuven na het hoogste aantal geregistreerde criminele feiten in Vlaanderen en we krijgen dat cijfer minder snel naar beneden dan andere steden", zegt Van Bossuyt.

De N-VA blijkt niet de enige die inzet op camera's. Ook Open Vld Gent schuift het gebruik ervan voor misdaadbestrijding naar voren in haar verkiezingsprogramma. Van een schild spreekt de partij niet, maar Mathias De Clercq vindt het wel een optie. "Camera's zijn voor ons een hulpmiddel, geen wondermiddel. Sowieso willen we geen wildgroei: ze moeten selectief worden ingezet, zoals nu in de Zuid-buurt en de Overpoort."

Bij CD&V zuchten ze. "Met een schild geef je een verkeerd signaal", vindt Mieke Van Hecke. "Dit creëert net een onveiligheidsgevoel."

Beste investering in jaren

In Mechelen, Kortrijk en Turnhout hebben ze al langer een cameraschild. Burgemeester van die eerste stad, Bart Somers (Open Vld), spreekt over de beste investering in jaren. "Het is geen heilige graal, maar wel een belangrijk instrument in een integrale aanpak."

De 260 camera's in Mechelen, waarvan 110 ANPR's, hebben de politie geholpen bij het opsporen van gestolen, niet-verzekerde en geseinde voertuigen en inbrekersbendes. "We hebben er zelfs een moord mee opgelost."

In Kortrijk heeft zijn liberale collega Vincent Van Quickenborne evenmin spijt. Integendeel. "We willen, in de strijd tegen inbraken, graag ANPR-camera's in elke woonwijk."

Dat steeds meer steden en gemeenten inzetten op ANPR-camera's verontrust privacy-expert Matthias Dobbelaere-Welvaert. Hij noemt het een mooi voorbeeld van een hellend vlak. "Het lijkt erop dat steden die toestellen op de groei kopen. In Gent dienden ze initieel om de knippen te controleren, nu hoor ik dat ze deel moeten uitmaken van een cameraschild. Waarvoor zullen ze in de toekomst nog allemaal gebruikt worden?"

De man vraagt zich ook af of het allemaal wel in verhouding zal blijven. "Hoeveel privacy zullen we moeten opofferen voor hoeveel veiligheid? In een stad als Londen hangen ook overal camera's, maar is er nog altijd een criminaliteitsprobleem."

Privacy

"Het is moeilijk één op één te bewijzen hoezeer de veiligheid is toegenomen", reageert Van Quickenborne. Hij benadrukt dat de camera's ook alleen maar voor nummerplaatherkenning worden gebruikt. "Ze sporen geen IMEI-nummers (gekoppeld aan een gsm, red.) op om te weten wie in de wagen zit, en ook gezichtsherkenning gebeurt niet. Beide zaken mogen trouwens niet in ons land."

Ook in Mechelen is privacy geen issue. Somers: "Er gelden strikte regels, slechts een beperkt aantal agenten bekijkt de beelden. De duizenden camera's op smartphones zijn een veel grotere bedreiging."

N-VA Gent geeft nog mee "geen technologische evolutie bij voorbaat te willen uitsluiten", maar benadrukt dat de camera's alleen voor nummerplaatherkenning gebruikt zullen worden. "Ze zullen ook niet de enige piste zijn. We willen ook buurtinformatienetwerken (BIN) uitbouwen."

Dit wil N-VA Gent ook:

- Alle knips in het circulatieplan weg

- Fors meer trajecten naar werk bij OCMW

- Duizend nieuwe woningen op grond die bouwklaar is maar onbenut

- Van het Citadelpark "een Central Park" maken

- Alleen nog maar Nederlands op school

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234