Dinsdag 17/05/2022

Gentse coalitie

Haar in de boter tussen Gentse coalitiepartners sp.a en Open Vld

Daniël Termont (sp.a) stopt volgend jaar als burgemeester van Gent. Beeld BELGA
Daniël Termont (sp.a) stopt volgend jaar als burgemeester van Gent.Beeld BELGA

Er zit een haar in de boter tussen de Gentse coalitiepartners sp.a en Open Vld. Nadat burgemeester Daniël Termont (sp.a) dinsdag al zijn voorkeur voor CD&V uitsprak, haalt nationaal sp.a-voorzitter John Crombez uit naar de liberalen.

Dieter Bauwens

"Ofwel zijn ze bereid om dat progressief beleid in Gent uit te dragen, ofwel zijn ze niet meer bereid en gaan ze voor het burgemeesterschap door een akkoord met de N-VA te sluiten", zette Crombez in Villa Politica de puntjes op de i. 'Ze', dat zijn de mandatarissen van Open Vld, waar sp.a al sinds 1988 mee bestuurt in Gent.

De liefde tussen socialisten en liberalen is danig bekoeld sinds Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten enkele maanden geleden zei dat Gent nood heeft aan een andere wind. Ook eerste schepen Mathias De Clercq begint zich steeds nadrukkelijker te distantiëren van zijn coalitiepartners. Dat zorgt voor heel wat ergernis bij sp.a en Groen.

Getuige daarvan ook de uitspraak van aftredend burgemeester Daniël Termont op VTM dinsdag. Gevraagd naar zijn voorkeur tussen CD&V-lijsttrekker Mieke Van Hecke en Open Vld-lijsttrekker De Clercq koos hij duidelijk voor Van Hecke.

Die kon die blijk van waardering wel smaken, De Clercq een pak minder. "Ik betreur de uitval van Daniël. Ik meen ook dat een eenzijdig links beleid van het kartel met CD&V geen goede keuze is voor Gent."

Slikken

De woorden van Termont en Crombez zijn tekenend voor de sfeer binnen de Gentse coalitie. "Mathias is begonnen aan een campagne die draait rond zijn ambitie om burgemeester te worden", zegt Vlaams Parlementslid Joris Vandenbroucke (sp.a). "Hij gaat blijkbaar liever met Siegfried Bracke en co in zee voor een rechts beleid dan dat hij het project verdedigt waar hij de laatste jaren samen met ons aan gewerkt heeft."

Door De Clercqs profilering als alternatieve kandidaat-burgemeester, naast Rudy Coddens (sp.a), drijft hij verschillende sp.a'ers richting CD&V. Daar komt nog een tweede element bij. Met Mieke Van Hecke als lijsttrekker heeft CD&V in een klap een ander gelaat gekregen. Ze wordt als warmer en socialer omschreven dan de vorige CD&V-kopman, Veli Yüksel. "Mieke is een madam met wie je kunt praten", klinkt het.

Dat betekent niet dat de keuze al gemaakt is. Heel wat sp.a'ers zweren na bijna dertig jaar samen besturen nog steeds bij paars. "We werken nu al zo lang samen, dat heeft ook zijn betekenis", zeggen verschillende Gentse socialisten. "Dit is een uitspraak van Daniël. Sp.a heeft nog geen beslissing genomen", zegt Gents sp.a-voorzitter Karin Temmerman. "We wachten de verkiezingen af om te zien met wie we ons programma kunnen uitvoeren." Sp.a blijft dus voorzichtig. Het is immers niet uitgesloten dat op verkiezingsavond blijkt dat Open Vld nodig is om aan een meerderheid te geraken.

Twee kampen

Was Termonts uitspraak dan onverstandig? Toch niet, vindt UGent-politicoloog Nicolas Bouteca. "Hij wil twee kampen creëren: links versus rechts. En het is waar wat Termont zegt: de enige manier waarop De Clercq burgemeester kan worden, is door een coalitie te smeden met N-VA."

Voor De Clercq is dit lastig. Al distantieert hij zich van het kartel, hij hoedt zich er toch voor om al te zeer tegen N-VA aan te schurken. Door Termont wordt hij nu in een hoek geduwd waar hij niet wil zitten: die van de rechts-conservatieven. Bouteca: "Dé inzet van de verkiezingen worden die 44.000 stemmen van Termont. Daar mikt De Clercq duidelijk op. Maar die kiezers ga je niet verleiden met een rechts profiel."

Het zint De Clercq dan ook niet dat hij in één adem met N-VA genoemd wordt. "Dat klopt ook niet, ik heb mijn eigen verhaal. Als ik burgemeester word, zal dat met een positief project zijn, en met de partijen die daar het dichtst bij aansluiten."

De Clercq kan echter geen burgemeester worden met het kartel, klinkt het als uit één mond bij de socialisten. "Als het kartel wint, wordt Rudy Coddens burgemeester."

En zo lijkt de piste-CD&V niet zo gek. "Tenzij De Clercq zijn ambities terugschroeft en toch weer schepen wil worden", besluit Bouteca.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234