Woensdag 19/01/2022

Politiek

Guy D’haeseleer (Forza Ninove) over nieuwe coalitie: “Arents pleegt een van de grootste politieke hold-ups”

Guy D’haeseleer na de verkiezingsoverwinning van Forza Ninove in oktober. Beeld Bas Bogaerts
Guy D’haeseleer na de verkiezingsoverwinning van Forza Ninove in oktober.Beeld Bas Bogaerts

In het Oost-Vlaamse Ninove komt er een coalitie van de partijen Open Vld en Samen, met de steun van N-VA-lijsttrekker Joost Arents. Dat liet Arents weten aan het bestuur van N-VA Ninove. Forza Ninove valt uit de boot. “Dit is een zwarte dag voor de democratie”, reageert Guy D’haeseleer van Forza Ninove.

Redactie

Arents maakte zijn beslissing gisteren bekend, bevestigt Karolien De Roose, de tweede verkozene voor N-VA. “Joost Arents heeft zijn handtekening gezet bij Open Vld om zo met Samen de linkse coalitie te depanneren.

De N-VA-afdeling reageert teleurgesteld. “Dit is geheel zonder ons medeweten gebeurd. We hadden beslist om consequent door te gaan met de oppositie.” Volgens het nationale bestuur van de partij moet de lokale afdeling zich beraden over de nodige stappen, zo laat N-VA-woordvoerder Joachim Pohlmann weten.

N-VA-lijsttrekker Joost Arents. Beeld rv
N-VA-lijsttrekker Joost Arents.Beeld rv

Joost Arents hoopt echter dat hij in de partij kan blijven. “Voor mezelf blijf ik nog altijd N-VA. Ik weet niet wat de partij gaat beslissen. Het alternatief was de stad in handen geven van extreemrechts.”

Arents erkent dat er zware kritiek is binnen de lokale afdeling van de partij. “Er zijn mensen binnen de partij die scherp reageren, maar ik heb het gedaan in het belang van de stad. Het belang van mijn stad was in dit geval belangrijker dan het partijstandpunt.”

De lijsttrekker van N-VA Ninove vergelijkt zijn situatie met die in Antwerpen, waar een coalitie gevormd werd met de socialisten. “Bart De Wever heeft ook de partij-ideologie overstegen door te verbinden. Ik heb dat hier in Ninove willen doen, met alle democratische partijen rond de tafel.”

“Onbestuurbaarheid dreigde”

In Ninove dreigde de onbestuurbaarheid nadat Guy D’haeseleer van Forza Ninove, die voor Vlaams Belang in het Vlaams Parlement zetelt, op 14 oktober 40 procent van de stemmen binnenhaalde. Met 15 zetels had hij er slechts 2 tekort voor een absolute meerderheid.

Open Vld haalde negen zetels en Samen zeven zetels. Huidig burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) liet twee weken geleden weten geen coalitie te kunnen vormen met N-VA en Samen. Met de steun van Arents heeft de nieuwe coalitie nu toch 17 van de 33 zetels.

Guy D’haeseleer: “Zwarte dag”

Forza Ninove valt daardoor definitief uit de boot. Guy D’haeseleer spreekt van “een zwarte dag voor de democratie in het algemeen en voor de stad in het bijzonder”. “Dit is de reden waarom steeds meer mensen zich van de politiek afkeren”, reageerde hij vanmorgen in De ochtend op Radio 1. “Maar wie denkt dat men mij met deze manoeuvres het zwijgen kan opleggen, heeft het mis.”

Arents “heeft een van de grootste hold-ups in de geschiedenis van de lokale Vlaamse politiek gepleegd”, zegt hij ook aan VTM Nieuws. “Hij wou drie jaar overbruggen tot aan zijn pensioen. Dit heeft niets met ideologie te maken, dit is pure postjespakkerij. Als je 40 procent van de kiezers en die van je eigen partij zo te kijk zet, dan ben je het niet waard om mensen te mogen vertegenwoordigen”, klinkt het.

Op Facebook schreef D’haeseleer dat hij over zes jaar een absolute meerderheid wil halen. “Dit is een slag in het gezicht van een groot deel van de Ninovieters in het algemeen, en de Vlaamsgezinde kiezers in het bijzonder. Deze laffe houding geeft me de moed om er vanaf 3 januari in te vliegen, samen met mijn 15-koppige fractie. Op naar de volstrekte meerderheid in 2024.”

Op sociale media circuleert intussen ook een oproep om de nieuwjaarsreceptie van de stad Ninove op 6 januari te verstoren. Dries Van Langenhove, de oprichter van de extreemrechtse organisatie Schild & Vrienden, plant een ‘Mars voor Ninove’ op 3 januari bij de aanstelling van de nieuwe coalitie.

“Sterk signaal van 40 procent van de kiezers”

Tania De Jonge, die volgens het akkoord burgemeester blijft, beseft dat het niet evident zal worden. “We zullen onze programma’s met elkaar moeten verzoenen, maar ook rekening moeten houden met het sterke signaal dat 40 procent van de kiezers ons gegeven heeft”, zei ze in De ochtend. “Het is de intentie van dit bestuur om hard in te zetten op veiligheid. Ook inburgering wordt een van de topprioriteiten. Het is onze bedoeling de Ninovieter terug te krijgen aan de kant van de democratische partijen.”

In een gezamenlijke mededeling van de nieuwe coalitie klinkt het dat “de vorming van deze meerderheid geen eenvoudige of evidente keuze is, maar volgens ons wel de enige die de stad vooruit kan helpen”. “We beseffen dat een aantal inwoners ontgoocheld en zelfs boos zal zijn, dat er tegenstand zal komen en dat we dus niet iedereen (meteen) zullen kunnen overtuigen. Toch durven we te vragen om ons het voordeel van de twijfel te geven. De gemeenteraadsleden die vandaag hun nek uitsteken, vertegenwoordigen uiteindelijk ook meer dan de helft van de kiezers.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234