Donderdag 24/10/2019

gezondheid

Groot alcoholplan komt er niet

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). Beeld BELGA

Er komt geen allesomvattend alcoholplan voor ons land. De visies van Open Vld en CD&V liggen te ver uiteen. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) neemt de vlucht vooruit en stelt een beperkt pakket aan maatregelen voor.

Maandag moest het zover zijn. De bevoegde federale en regionale ministers zouden eindelijk het grote, ambitieuze alcoholplan rond hebben. Vandaag blies De Block alles af. "Een akkoord met de deelstaten zit er toch niet in", klinkt het bij haar woordvoerder Els Cleemput. In plaats daarvan komt ze op eigen houtje met een reeks losse maatregelen.

Een globale aanpak voor een belangrijk maatschappelijke uitdaging komt er dus niet. Eén op de tien Vlamingen kampt met problematisch alcoholgebruik, bleek in december nog uit een studie van de Vlaamse regering.

De Block heeft een heel andere visie dan Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). De christendemocraten willen onder meer een verbod op de verkoop van alcohol in nachtwinkels, tankstations en automaten. 

De liberalen vinden dat veel te ver gaan. "We willen in de eerste plaats dat mensen met alcohol leren omgaan", zegt Cleemput. De focus ligt bij hen meer op de preventie bij jongeren, niet op verbieden. Ook met Brussel en Wallonië was er overigens geen overeenstemming.

Speciale teams op spoed

Eind vorig jaar stelden de federale en regionale ministers al een lijst op van dertig mogelijke maatregelen, zonder dat daar een finaal akkoord over was. De Block voert er daarvan nu een aantal uit die binnen haar bevoegdheden liggen.

Jongeren zullen voortaan bijvoorbeeld tot aan hun 18de geen zoete cocktaildrankjes ('alcoholpops') meer kunnen kopen. Enkel bier en wijn zal nog vanaf 16 jaar te krijgen zijn. Om daarop toe te kijken worden 12 extra controleurs in dienst genomen. Tegelijk zal er strenger worden opgetreden tegen reclame gericht op minderjarigen. 

Tegelijk zullen op de spoeddienten teams worden opgeleid die zware alcoholproblemen detecteren. Als iemand door zijn laveloos gedrag zijn arm heeft gebroken, zal hij niet enkel een gips aangemeten krijgen. Hij zal worden aangesproken op zijn drankgebruik en mogelijk worden doorverwezen. Omdat er geen wetgevend werk nodig is voor deze maatregelen, kan De Block ze ook doorvoeren zonder instemming van de coalitiepartners.

Gemiste kans

Voor CD&V is het falen van het alcoholplan een gemiste kans. "De maatregelen van De Block zijn afzonderlijk niet slecht", zegt CD&V-Kamerlid Nathalie Muylle. "Maar die had ze bij de start van de legislatuur ook kunnen nemen. Waarom hebben we hier jaren op moeten wachten?" Bij N-VA klinkt een gelijkaardig geluid. "Er zitten positieve elementen in", zegt Kamerlid Renate Hufkens. "Maar de samenwerking met de gemeenschappen is cruciaal."

Het kabinet Vandeurzen neemt akte van de démarche van De Block en zal zelf een aantal maatregelen verder uitwerken. Dan gaat het onder meer over sensibiliseringsacties bij sportclubs of grotere campagnes zoals Tournée Minérale.

Medisch socioloog Guido Van Hal (UAntwerpen) noemt wat De Block op tafel legt "een hol plan". “Er blijft niets van over", zegt hij. "Dit zal slechts heel beperkte effecten hebben, vrees ik. Ik vind het ook te gemakkelijk om naar de andere bestuursniveaus te wijzen. Zij is de minister van Volksgezondheid en de grote maatregelen moeten vanuit het federale niveau komen. Alleen al de algemene leeftijdsgrens optrekken naar 18 kan een grote impact hebben.”

De Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD) pleitte in oktober vorig jaar al voor een breed en verregaand alcoholplan, met onder meer verbod op verkoop in tankstations. “Anders wordt het beter afgeblazen”, zei directeur Marijs Geirnaert destijds. Ook het Federaal Kenniscentrum stelde in een rapport dat algemene maatregelen noodzakelijk zijn. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234