Regeringscrisis

Grondwetsspecialisten: “N-VA moet kiezen: ofwel gaat ze akkoord, ofwel neemt ze ontslag”

- Ann De Boeck - Bron: Eigen berichtgeving
1 © Photo News

Kan N-VA tegen Marrakech zijn en tegelijk haar plaats opeisen in de regering? Grondwetsspecialisten stellen van niet. “Als N-VA geen ontslag neemt, dan legt ze zich impliciet neer bij de consensus.”

Groen licht of niet, juridisch gezien maakt het weinig uit wat het parlement denkt over het VN-migratiepact. Niet het parlement, wel de regering is bevoegd voor het buitenlands beleid. N-VA-fractieleider Peter De Roover heeft dus gelijk: “Om België te binden aan dit pact, moet de regering beslissen.”

Lees ook

De analyse van onze journalisten: En plots werkt de N-VA naarstig verder: “Er kan altijd een creatief compromis uit de bus komen”

Er ligt premier Charles Michel (MR) nog weinig in de weg om het VN-migratiepact goed te keuren, stellen Open Vld en CD&V: “België keurde migratiepact al goed”

De vraag is: wat doet de regering? Kan N-VA zich blijven verzetten tegen Marrakech? En zo ja, heeft de partij dan nog een plaats in de regering? Bij N-VA beweren ze van wel. “Een regering moet collegiaal beslissen. Als de premier zonder onze goedkeuring naar Marrakech gaat, dan is hij niet gedekt door de regering”, stelt De Roover.

nieuws

cult

zine