Woensdag 21/10/2020

Politiek

Groenen willen duidelijkheid van Magnette en De Wever: ‘Zijn gesprekken met ons gemeend, of puur voor de galerij?’

Kristof Calvo (Groen), Jean-Marc Nollet en Rajae Maouane (beiden Ecolo) gingen namens de groenen op de koffie bij N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-kopman Paul Magnette. Beeld Photo News

Na een gesprek met preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) hebben Groen en Ecolo hun partijbureaus samengeroepen. Ze vragen het duo nu om klare wijn te schenken. ‘Zijn de gesprekken met ons gemeend, of is het puur voor de gallerij?’

“De eerste inhoudelijke krijtlijnen voorgesteld door de opdrachthouders bevatten enkele waardevolle elementen, zoals de verhoging van de pensioenen en maatregelen om op korte termijn de coronacrisis efficiënter te bestrijden. Tegelijk zijn er belangrijke lacunes en nog heel wat onduidelijkheden, bijvoorbeeld qua klimaatbeleid, een eerlijke bijdrage van de grote vermogens of politieke vernieuwing.” Vanavond stuurden de groenen een gemeenschappelijk persbericht uit waarin ze hun bezorgdheden uiten over de deal tussen Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS).

De twee preformateurs, die zaterdag opnieuw op het Paleis worden verwacht, zijn nog altijd op zoek naar minstens één extra partij om hun ‘bubbel van vijf’ - N-VA, PS, sp.a, cdH en CD&V - te vervoegen, zodat ze een meerderheid hebben in het parlement. Daarvoor kijken ze naar de liberalen en de groenen. Door te flirten met de ecologisten hopen vooral de onderhandelaars van N-VA dat de liberalen zich toch nog mee achter hun project zullen scharen. Maar als dat mislukt, dan vormen de ecologisten een plan-B.

Lees ook

Waarom de Groenen (even) terugkeren aan tafel

Eén ding is duidelijk: als men de groenen echt in een coalitie wil, dan zullen N-VA en PS nog serieus moeten sleutelen aan hun startnota. In de deal die nu op tafel ligt, gaat PS akkoord met een aantal communautaire hervormingen in ruil voor een linkser socio-economisch beleid. Bij de achterban van de PS valt die overheveling te verdedigen, want de partij heeft zelf ook een regionalistische reflex. Maar voor de groene achterban is dat een heel ander verhaal. Het is geen toeval dat Groen en Ecolo deze onderhandelingen samen voeren.

Voor de galerij

In hun persbericht uiten de onderhandelaars van Groen en Ecolo hun bezorgdheid over de communautaire voorstellen die op tafel liggen. “Onze staatsstructuur is aan een update toe, maar de voorgestelde pistes dreigen ons land net complexer en minder efficiënt te maken”, klinkt het. “Het dreigt bovendien heel wat tijd en energie te vragen die we nodig hebben voor belangrijke maatschappelijke uitdagingen.” Ze merken ook op dat de startnota duidelijk is neergepend met het oog op een coalitie met de liberalen, en niet met de groenen.

De bal ligt nu in het kamp van Magnette en De Wever. “Zijn de gesprekken met ons gemeend, of is het puur voor de galerij?”, klinkt het in groene kringen. De groenen zijn er nog niet van overtuigd dat de intenties van het onderhandelaarsduo waarachtig zijn. Vooral van De Wever eisen ze meer duidelijkheid over zijn ambitie. Wil hij de groenen er echt bij? Of wil hij hen gewoon voor de kar spannen om de liberalen onder druk te zetten?

Net zoals de liberalen kregen de groenen een mondelinge toelichting van de startnota. Daarop formuleerden ze een aantal vragen, onder meer over het “zo goed als afwezige” klimaathoofdstuk, waarop ze nu eerst antwoorden willen. Een nieuwe ontmoeting staat er nog niet gepland.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234