Dinsdag 10/12/2019

groen

Groenen spoelen Antwerps debacle door op nieuwjaarsreceptie

Groen-voorzitter Meyrem Almaci. Beeld Eric de Mildt

"Het kan anders en niets of niemand zal ons tegenhouden." Met die boodschap wil Groen de scheiding met sp.a helemaal achter zich laten. En daar horen concrete plannen bij: een lage-emissiezone voor heel Vlaanderen en de invoering van praktijktesten tegen discriminatie.

Er weerklinkt luid gejoel aan het einde van de speech van Meyrem Almaci. De smartphones waarmee enkelingen proberen te filmen hebben de voorzitter al lang niet meer in beeld. Als de voorzitter met overslaande stem schreeuwt dat het anders kan en "dat niets of niemand ons zal tegenhouden", flirt het enthousiasme van de aanwezigen met de grenzen van de hysterie.

Deze partij heeft iets te verteren, in de sjieke zaak Horta in centrum Antwerpen. De stad waar het linkse front afgelopen week op haar grondvesten daverde en finaal ook kraakte. Maar daarover wordt vanavond nauwelijks met een woord gerept. Of toch niet door de voorzitter. Meer allusies dan dat het een "pittige week" geweest is, komen er in haar speech niet voor.

Lage-emissiezone

Waar het wel om draait voor de voorzitter: eerlijker, menselijker en gezonder. Dat laatste wil Groen in de praktijk omgezet zien door één algemene lage-emissiezone voor heel Vlaanderen te installeren. "Gezonde lucht is een recht van iedereen. Vandaag pakt elke stad die bezorgdheid anders aan. Nochtans stopt gezonde lucht niet aan de grenzen van de stad", betoogt Almaci. Daarnaast moet er geïnvesteerd worden in de alternatieven, zodat ook wie een kleine portemonnee heeft, mobiel kan blijven, benadrukt ze.

Daarnaast breekt de groene voorzitter ook een lans voor praktijktesten om discriminatie tegen te gaan in plaats van "de lege doos van de mystery calls". "Er zijn vandaag al praktijktesten in Gent, in Brussel en die werken", aldus Almaci. "Wij willen dat ook in heel Vlaanderen die praktijktesten voluit worden ingevoerd, want ofwel sta je aan de kant van de slachtoffers en pak je discriminatie aan, ofwel laat je het allemaal maar betijen."

Het voluntarisme van de voorzitter gaat er bij de massaal opgekomen groenen - er waren ruim duizend aanwezigen, waaronder ook het 10.000ste lid dat zich pas aansloot - in als zoete koek. De partij wil de hele episode met de socialisten duidelijk zo snel mogelijk opsluiten in het kastje van de voltooid verleden tijd. "Het is goed zo. Nu kunnen we voort. We moeten voort", weerklinkt het de hele avond quasi unisono.

En verder, dat is mét Wouter Van Besien. Als er al aan zijn positie wordt getwijfeld, is er niemand die dat vanavond durft uitspreken. De grijns van het lokale boegbeeld is ongewoon breed tijdens zijn welkomstwoord. "De inzet is groot en de weg is nog lang", weet hij. "Maar wij staan sterk. De ambitie is dezelfde gebleven: we gaan voor een progressief beleid, deze stad heeft daar nood aan."

Wouter Van Besien (l.). Beeld Eric de Mildt

Sp.a wordt geen enkele keer genoemd, van Samen is geen sprake meer. Maar dat er in stilte toch een paar wonden gelikt worden, blijkt wanneer Van Besien in de bloemetjes gezet wordt door nationaal ondervoorzitter Jeremie Van Eeckhout. "Deze zijn speciaal voor jou", zegt hij lichtjes geëmotioneerd. "Wouter, we zijn trots op jullie, we zijn fier op jullie en we staan achter jullie." Ook nu joelt de zaal. Maar net iets minder oorverdovend. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234