Woensdag 26/01/2022

Antwerpen

Groen zet De Wever voor het blok met symbooldossiers

Groen-kopman Wouter van Besien (l.) en Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) bij een debat in aanloop naar de verkiezingen van afgelopen 14 oktober. Beeld Photo News
Groen-kopman Wouter van Besien (l.) en Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) bij een debat in aanloop naar de verkiezingen van afgelopen 14 oktober.Beeld Photo News

Groen dwingt Bart De Wever om kleur te bekennen: wil hij samenwerken of speelt hij stratego? Maandag, tijdens de gemeenteraad, dienen kopstukken Wouter Van Besien, Ikrame Kastit en Freya Piryns voorstellen in over een autoluwe binnenstad en sociale woningen.

Jeroen Van Horenbeek en Ann De Boeck

Geen woorden maar daden. Of in het Engels: put your money where your mouth is. Dat eisen de Antwerpse groenen van formateur De Wever door twee symbolische dossiers als de invoering van een autoluwe binnenstad en de aanpak van de wachtrijen voor de sociale woningen te agenderen op de Antwerpse gemeenteraad maandag. Het is de eerste keer dat die samenkomt na de verkiezingen.

“Aan het einde van de campagne bleek dat elke partij gewonnen was voor de invoering van een autoluwe binnenstad”, zegt Van Besien. “Het lijkt ons dus logisch om hier ook meteen duidelijke afspraken over te maken binnen de gemeenteraad. Dat iedereen maar eens zijn handtekening zet onder de belofte dat Antwerpen een autoluwe binnenstad krijgt onder het volgende stadsbestuur – om het even welke coalitie het wordt.”

Ook rond de sociale woningen wil Van Besien duidelijkheid scheppen. “Het huidige stadsbestuur heeft nooit willen raken aan het plafond van 9 procent sociale woningen in Antwerpen. Dat terwijl er 20.000 mensen wachten op een sociale woning”, vertelt hij. “De stad kan dit niet meer maken. Ik reken op een eerlijk debat hierover maandag. Ik zal met veel aandacht naar het standpunt van alle partijen luisteren en zeker naar dat van de N-VA. De afgelopen jaren voerde de partij van De Wever een constante oorlog in de gemeenteraad. Hij zegt nu dat hij hiermee wil stoppen. Ik ben benieuwd. Hij krijgt de kans om die verzoenende houding te tonen.”

Coalitie van de winnaars

Sinds de verkiezingsavond liet De Wever geen kans voorbijgaan om Groen het hof te maken. Hij kan nochtans zijn centrumrechtse coalitie doorzetten, maar met een zetel op overschot is die heel krap geworden. Met Groen zou De Wever een coalitie van de winnaars kunnen vormen, die bovendien een breed ideologisch draagvlak heeft in de stad. In Jambers in de politiek, het programma dat De Wever tijdens de verkiezingsavond als enige mocht volgen in zijn warroom, benadrukt De Wever “dat het tijd is voor verzoening” en dat “het zo niet verder kan tegen links: ik word zo moe van die oorlog”.

Bij Groen bestaat echter de vrees dat De Wever die woorden niet meent. Ook al omdat de formateur tijdens zijn eerste onderhoud met Van Besien nog niet in zijn eigen kaarten liet kijken. Als meestertacticus zou het De Wever goed uitkomen om zo lang mogelijk de deur open te houden voor Groen, om zo zijn centrumrechtse coalitiepartners CD&V en Open Vld zenuwachtig te maken en tot toegevingen te dwingen. De Wever zet intussen ook Groen onder druk. Een deel van de groene achterban wil dat de goede verkiezingsuitslag verzilverd wordt met een bestuursdeelname. Al is het dan met de aartsrivaal.

Maar inhoudelijk blijft het water tussen Groen en N-VA bijzonder diep. Door twee symbooldossiers te agenderen legt Van Besien de bal nu in het kamp van De Wever. “Ik vind dat het voor iedereen duidelijk mag zijn waar zijn partij inhoudelijk voor staat”, zegt hij. “In de luwte werken kan, maar ik hou niet van het idee om in een achterkamer te kruipen, zonder dat iemand weet wat daar precies op tafel ligt. Ik ben voor transparantie.”

De Wever wil voorlopig niet reageren op de demarche van Van Besien.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234