Zaterdag 11/07/2020

Groen

Groen wil voor elke Vlaming een bos op vijf kilometer

Als het aan de groenen ligt, wordt er de komende tien jaar 500 miljoen euro geïnvesteerd in bossen.Beeld BELGAIMAGE

Binnen tien jaar 10.000 hectare bos erbij in Vlaanderen: dat stelt Groen voor in haar ambitieuze bosplan. Hoe? De bestaande bossen moeten groter worden en er moet 4.550 hectare stadsbos bijkomen.

Dat Groen zich niet genoeg profileert op het natuurthema. Zo klonk de kritiek van bioloog en Knack-journalist Dirk Draulans. En als de partij het doet, hamert ze op de foute dossiers. Groen weerlegde dat, maar doet nu haar grote bosplan uit de doeken. "Vlaanderen is een van de bosarmste regio's in Europa", zegt Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman. "Dat moet anders."

De bestaande bossen moeten worden beschermd en er moet bos bijkomen. Daarvoor stippelden de groenen een vierstappenplan uit. Eén: er moet een onmiddellijk verbod komen op de kap van alle waardevolle bossen. Twee: er moet 10.000 hectare nieuw bos bijkomen in de volgende tien jaar. Drie: als er een boom wordt gekapt, moet er altijd elders een worden geplant. Dat is vandaag niet altijd het geval. En vier: een correcte bosbarometer is noodzakelijk, want vandaag is er geen goed overzicht van het bosgebied in Vlaanderen.

Duizend voetbalvelden per jaar

Liefst 10.000 hectare nieuw bos in tien jaar tijd: omgerekend zijn dat 10.000 voetbalvelden binnen tien jaar. Of 1.000 voetbalvelden per jaar het komende decennium. "We willen bestaande bossen uitbreiden, onder meer door bossen met elkaar te verbinden", zegt Meuleman.

"Concreet willen we onder meer de twee belangrijkste koppelen: het Zoniënwoud en het Meerdaalwoud. Het grootste bos van Oost-Vlaanderen, het Drongengoed, kan uitgebreid worden richting de zone Burkel en de Keigatbossen. Op de rand tussen Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant kunnen we het Liedekerkebos en het Roosdaalbos uitbreiden."

En wat met Vlamingen die daar wonen? "We zullen hen niet onteigenen", benadrukt ze. "Maar een stuk grond tussen het Zoniënwoud en het Meerdaalwoud kan bijvoorbeeld wel van bestemming wijzigen. En dan worden de eigenaars gecompenseerd. Op termijn zal je bosgrond niet meer kunnen kopen en wie bos plant op zijn grond, kunnen we belonen."

Daarnaast willen de groenen 4.550 hectare bos aan de rand van elke stad aanleggen. "Op termijn moet elk stedelijk of kleinstedelijk gebied een stadsbos hebben. Zo heeft elke inwoner een bos op maximum vijf kilometer afstand van zijn of haar woonplaats en heeft elke stad een groene long", vertelt Meuleman. Ze wijst erop dat stadsbossen op wandelafstand een maatschappelijk belang hebben.

"Mensen die in een groene omgeving wonen, gaan minder vaak naar de huisarts, hebben minder last van depressie, herstellen makkelijker van stress, hebben minder te kampen met diabetes en longaandoeningen, zijn creatiever en over het algemeen gelukkiger. Bovendien trekken veel jonge gezinnen weg uit de stad omdat ze in de stad te weinig groen vinden. Een stadsbos kan hen opnieuw tot de stad verleiden."

Versnippering

Meuleman zegt dat er al een paar bossen aan de stadsrand bestaan: aan Antwerpen-Zuid, Mechelen-Kauwendaal en de Gentbrugse Meersen. Aan zo'n bosuitbreiding hangt een prijskaartje. Groen raamt de kostprijs op 500 miljoen euro de komende tien jaar of op 50 miljoen euro per jaar om 1.000 hectare bos te realiseren.

Dat geld kan komen uit het boscompensatiefonds en uit Europese fondsen. Daarnaast vindt Groen dat de rekening niet alleen moet worden betaald door het departement 'Natuur'. "Een bos betekent een meerwaarde voor de stadsontwikkeling, de recreatie, de gezondheid, het klimaat en het erfgoed. Die departementen kunnen mee betalen."

Groen vindt met haar bosplan het warm water niet uit, zegt Hendrik Moeremans van Natuurpunt. "Er zijn al politieke plannen geweest maar nooit echt uitgevoerd. Het is goed dat de ideeën nu weer op de agenda komen. Het is ook belangrijk om de versnippering van bossen tegen te gaan voor dieren: door kleine leefgebieden steken ze drukke wegen over en worden ze overreden."

Elizabeth Meuleman (Groen).Beeld Eric de Mildt
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234