Woensdag 22/01/2020

Verkiezingen

Groen wil mobiliteitsplan naar Gents model in elke Vlaamse centrumstad en Brussel

Groen-voorzitter Meyrem Almaci. Beeld BELGA

Groen wil in elke Vlaamse centrumstad en Brussel een mobiliteitsplan naar Gents model. Dat is een van tien actiepunten waarmee voorzitter Meyrem Almaci de luchtvervuiling in steden wil terugdringen. "Het is bijzonder slecht gesteld met de luchtkwaliteit", aldus Almaci. "We willen dat 14 oktober een keerpunt wordt." 

De 13 belangrijkste Groen-lijsttrekkers ondertekenen vandaag onder de slagzin "Wij nemen aanstoot aan de uitstoot" een charter met concrete actiepunten. "Niet toevallig in Gent", zegt Almaci. "De luchtkwaliteit is hier sterk verbeterd." De partij wil naar Gents voorbeeld een mobiliteitsplan dat in alle steden doorrijdend autoverkeer uit de steden weert en inzet op openbaar vervoer en de fiets.

Gents schepen van Milieu Tine Heyse en schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw leggen uit waarom een aanpak met onder meer elektrische taxi's, fietsinfrastructuur en schrootpremies vruchten afwerpt.

Met Groen in het bestuur zullen overal in Vlaanderen lage-emissiezones worden ingevoerd om de meest vervuilende voertuigen te weren, zoals vandaag in Antwerpen en vanaf 2020 in Gent, aldus de partij. "De lage-emissiezones zijn vandaag in elke stad anders", klinkt het. "Dat wordt een onoverzichtelijk kluwen." Groen vraagt om gelijke regels in te voeren. "Gezonde lucht stopt niet aan gemeentegrens en zo maken we in heel Vlaanderen en Brussel één zone gezonde lucht." De focus van de maatregelen ligt op mobiliteit, maar ook op energie en op groene open ruimte.

Langetermijnstrategie

"We willen investeren in stadsparken en geveltuintjes, die als roetfilter kunnen werken en zo de buurt groener en gezonder maken", belooft Almaci. Ook een langetermijnstrategie zoals voor ruimtelijke ordening is nodig. "Een slim ruimtelijk beleid beperkt de verplaatsingsafstand en dus ook de uitstoot." De partij wil samenwerken met grote bedrijven om uitstoot terug te dringen en warmtenetten laten aanleggen om de efficiëntie van verwarmingsinstallaties op te drijven.

De actiepunten zijn volgens Groen nodig omdat België sinds 2010 de Europese norm "enkel haalt door opeenvolgende regularisaties." In Vlaanderen is de luchtvervuiling (stikstofdioxideconcentratie) het meest problematisch in steden als Aalst, Antwerpen, Brugge en Gent. Maar ook Genk, Kortrijk, Hasselt en Leuven scoren slecht. "We zijn de roetvlek van Europa, en dat kost jaarlijks duizenden mensenlevens", vindt de Groen-voorzitter. "Als je zes jaar na elkaar gebuisd bent, mag er al eens iets veranderen."

De 'Stedentop Gezonde Lucht' kwam vandaag een eerste keer samen. De partij wil voortaan jaarlijks de kopstukken uit alle Vlaamse centrumsteden en Brussel bijeenbrengen om de resultaten te bespreken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234