Dinsdag 07/07/2020

Politiek

Groen wil komaf maken met flexi-jobs

Groen-voorzitter Meyrem Almaci.Beeld Bob Van Mol

Groen wil het systeem van flexi-jobs op de schop. Dat heeft voorzitster Meyrem Almaci gezegd in De Ochtend op Radio 1. ‘Flexi-jobs gaan ten koste van de waardigheid van werk en duwen kwetsbare groepen uit hun job.’

De flexi-jobs werden eind 2015 in het leven geroepen, onder meer om komaf te maken met zwartwerk in de horeca. Iemand die minstens vier vijfde werkt bij een andere werkgever, kan sindsdien onbeperkt bijverdienen in cafés of restaurants. Sinds 2018 bestaat het systeem ook voor de kleinhandel.

Maar Groen is allesbehalve fan, zegt voorzitster Meyrem Almaci. Volgens de partij vervangen de flexi-jobs bestaand werk, hebben ze geen effect op de werkdruk in de horeca, worden ze niet gebruikt op piekmomenten zoals de bedoeling was, tasten ze de kwaliteit van het werk aan én duwen ze kwetsbare groepen uit hun jobs. Almaci verwijst daarvoor naar een recent rapport van het Rekenhof, waaruit blijkt dat één op de drie flexi-jobs in de plaats kwam van bestaande tewerkstelling.

“Het lijkt ons geen goed idee om op dat elan verder te gaan”, aldus Almaci. “Maak komaf met die flexi-jobs en kies voor de zuivere oplossing, namelijk een verlaging van de lasten op arbeid.”

Open Vld wil flexi-jobs uitbreiden

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten is het daar niet mee eens. “Wij willen de flexi-jobs uitbreiden naar de hele private sector. Meer helpende handen, eenvoudig en betaalbaar”, zegt zij op Twitter. “Wie flexi-jobs wil afschaffen, zal ons tegenkomen. Hier vechten we voor.”

Rutten krijgt bijval van West-Vlaams Open Vld-kopstuk Bart Tommelein. “Flexi-jobs geven mensen die willen werken en bijverdienen die kans. En ze geven de ondernemers en kleine zelfstandigen zuurstof”, zegt hij op Twitter. 

Ook CD&V reageert kritisch. “Groen wil nu ook de flexi-jobs afschaffen. Opnieuw in opdracht van Ecolo (Franstalige groene partij, red.) rijden ze tegen de welvaart en de jobs van Vlaanderen in”, zegt Kamerlid Hendrik Bogaert. “Groen is meer en meer het vertaalbureau van Ecolo in Vlaanderen.”

“Dit is alweer een plan van Ecolo dat Groen slaafs napraat”, klinkt het ook bij N-VA. “Groen staat voor importeren van armoede naar Waals en Brussels model”, zegt Kamerlid Zuhal Demir. “Flexi-jobs zomaar afschaffen zou een slag in het gezicht zijn van de horeca en kleinhandelaars zoals bakkers, slagers en kappers.” Voor N-VA moet het systeem in de volgende legislatuur wel geëvalueerd worden. “Maar het heeft absoluut haar merites en wij zullen niet toestaan dat de agenda van Ecolo door Groen wordt uitgerold in Vlaanderen.”

Bondgenoten

Het voorstel van Groen kadert in een breder plan om de kwaliteit van werk te verbeteren. De partij pleit ook nog voor een lastenverlaging voor bedrijven die inspanningen doen om de werkomstandigheden gezond te houden, en extra zorgverlof voor mantelzorgers.

De partij zoekt nu naar bondgenoten om die plannen in volgende regeringen uit te voeren, en kijkt daarvoor in de eerste plaats naar de socialisten, zegt Almaci. “Sp.a is een progressieve partij en een logische bondgenoot voor ons. We hebben een ommekeer in dit land nodig, en daarvoor kunnen we elke progressieve kracht gebruiken. We steken onze hand uit naar partijen die van dialoog en samenwerking uitgaan, en daar hoort sp.a zeker bij.” Voor Groen behoren ook CD&V en Open Vld tot die progressieve partijen, met N-VA is het water dan weer erg diep, aldus Almaci.

Een uitgesproken kandidaat-premier of Vlaams minister-president is er bij de groenen niet - in tegenstelling tot CD&V en N-VA, waar Hilde Crevits en Bart De Wever de respectievelijke kandidaten zijn voor het hoogste schavotje in de Vlaamse regering. Almaci trekt zelf de Vlaamse lijst in Antwerpen, Kamerfractieleider Kristof Calvo doet dat voor de Kamer. “Eerder dan bezig te zijn met de jobs van de mensen zijn bepaalde politici bezig met jobs voor zichzelf. Het gaat voor ons niet om wie, maar om wat”, maakt Almaci duidelijk. “Dit is trouwens niet het soort jobs waarvoor je solliciteert, alles hangt ervan af hoe de kiezer de kaarten schudt.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234