Woensdag 20/10/2021

Politiek/Sport

Groen: "Vlaamse regering moet kleur bekennen over Eurostadion"

Maquette van het Eurostadion in Brussel. Beeld rv
Maquette van het Eurostadion in Brussel.Beeld rv

Het Eurostadion is een complex dossier, behandel dat dan ook zo. Dat is de vraag van oppositiepartij Groen aan de Vlaamse regering: ga met alle andere betrokken overheden aan tafel zitten en bekijk samen of en hoe het nieuwe stadion aan de Heizel er moet komen. Het Brussels Gewest doet de demarche af als een zoveelste manier om het project te torpederen.

Sinds 2014 kent Vlaanderen iets nieuws: de complexe projecten. De definitie daarvan leest als een omschrijving van het Eurostadion-dossier, zegt Vlaams fractie­leider voor Groen Björn Rzoska: projecten van groot maatschappelijk en ruimtelijk belang die om een geïntegreerde aanpak van vergunningen vragen.

Het grote voordeel van zo’n complex dossier is volgens Groen dat alle betrokken overheden samen aan tafel moeten zitten en in het geval van het Eurostadion zijn er dat nogal wat. De stad Brussel en het Brussels Gewest, de provincie Vlaams-Brabant, de gemeente Grimbergen, het Vlaams Gewest, allemaal hebben ze wel iets in de pap te brokken en de ene al meer dan de andere.

Impact

“Het is hoog tijd dat al die overheden één duidelijke lijn bepalen, om te beginnen Vlaan­deren intern”, zegt Rzoska, die een interpellatie indiende in het Vlaams Parlement om van het Eurostadion zo’n complex project te maken. Volgende week wordt de vraag daar besproken. “Het kan toch niet zijn dat minister Weyts (N-VA) een negatief advies geeft voor de milieu­vergunning vanwege de impact op de mobiliteit en dat de diensten van minister Schauvliege (CD&V) dat ver­volgens van tafel vegen? De Vlaamse regering kan zich hier niet met een ‘enerzijds, anderzijds’ van afmaken en moet dringend kleur bekennen.”

Brussels minister Guy Vanhengel (Open Vld), een van de bezielers van het Eurostadion, ziet niet in waarom het dossier ‘complex’ zou moeten worden. “Zodat we meer met elkaar zouden praten? Dit project is voor mij eerder de lakmoesproef om te zien of wij in staat zijn op een volwassen manier het federalisme te beoefenen. De essentie daarvan is dat je niet politiek interfereert vanuit het ene naar het andere overheidsniveau. Maar daar worstelen we duidelijk nog steeds mee”, stelt Vanhengel vast.

“Ik zie de noodzaak niet. Bouwheer Ghelamco heeft een bouwaanvraag ingediend volgens de normale procedure. En nu vraagt Groen om van die normale weg af te wijken. Waarom?”

Daarop heeft de liberaal zelf wel een antwoord. “Groen en N-VA, niet toevallig allebei oppositiepartijen in Brussel, proberen politiek te wegen op ambtelijke beslissingen. Ze hebben de vaste wil om het project met alle mogelijke middelen tegen te houden, zelfs op het scabreuze af.”

Terug in de tijd

Vanhengel verwijst naar Vlaams Parlementslid Axel Ronse van N-VA, die dinsdag in De Tijd poneerde dat die bouwvergunning voor het Euro­stadion wat hem betreft afgekeurd moet worden. Volgens Ronse heeft Ghelamco zich in de bouwaanvraag niet gehouden aan de richtlijnen van het ruimtelijk uitvoeringsplan. Ook Vlaams minister Joke Schauvliege, bevoegd voor Ruimtelijke Ordening, vindt dat politici de beoordeling van een bouwaanvraag over moeten laten aan de bevoegde, onafhankelijke ambtenaar. “We willen toch niet terug naar de tijd dat politici zich mengden in bouwvergunningen, of wel?” luidt het op haar kabinet. Vlaams minister Ben Weyts (N-VA), bevoegd voor de Vlaamse Rand, stelt dat “het elk parlementslid vrij staat om standpunten in te nemen en vragen te stellen”.

De gewestelijk stedelijk ambtenaar zal zich tegen eind maart uitspreken over het dossier. Maar eerst moet de gemeente Grimbergen, op wier grondgebied het Euro­stadion gebouwd moet worden, nog een beslissing nemen. Die is voor half februari voorzien, maar wordt nog een lastige bevalling.

Overigens viel gisterenavond een negatief advies van het Vlaams departement Mo­bi­liteit en Openbare Werken in de bus, wat het dossier helemaal op losse schroeven zet. Grim­bergen moet dat niet volgen, maar is niet de laatste schakel in dit complexe verhaal. In het Grimbergse schepencollege zitten naast CD&V ook Open Vld, voorstander van het stadion, en Groen, fervent tegenstander. Meteen ook de reden waarom die laatste partij het dossier graag naar het Vlaamse niveau wil tillen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234