Donderdag 01/06/2023

NieuwsSans-papiers

Groen, PS en Ecolo vragen dat De Croo dossier hongerstakende sans-papiers overneemt van Mahdi

Bevoegd staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) naast premier Alexander De Croo (Open Vld) in de Kamer. Beeld BELGA
Bevoegd staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) naast premier Alexander De Croo (Open Vld) in de Kamer.Beeld BELGA

De voorzitters van Groen, PS en Ecolo, Meyrem Almaci, Paul Magnette en Jean-Marc Nollet, roepen premier Alexander De Croo (Open Vld) op het dossier van de honger- en dorststakende sans-papiers in handen te nemen in plaats van bevoegd staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V). Sinds 23 mei houdt een 400-tal mensen zonder papieren een hongerstaking in de Begijnhofkerk en op de campussen van VUB en ULB als laatste strohalm voor een collectieve regularisatie. Mahdi wijkt niet en wil niet weten van een collectieve oplossing. ‘Anders krijg je morgen hongerstakingen in alle kerken van het land.’

Redactie

"De situatie van de honger- en dorststakers in Brussel gaat zienderogen achteruit", tweet Almaci. "Het overleg zit muurvast. Gezien de kritieke situatie vraagt Groen dat premier Alexander De Croo tussenkomt voor er slachtoffers vallen."

Ook Magnette en Nollet vragen De Croo op Twitter, met exact dezelfde bewoordingen, om in te grijpen. "Vanwege de hoogdringendheid van de situatie van de hongerstakende sans-papiers en de principiële blokkering door de staatssecretaris (Sammy Mahdi, red.), is het aan de eerste minister om de zaken onmiddellijk in handen te nemen", klinkt het. "Er dreigt een tragedie, we kunnen niet toelaten dat de mogelijke oplossingen voor de crisis niet zo snel mogelijk worden uitgevoerd.”

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert spreekt van valse hoop. “De regering heeft alle mogelijke hulp geboden ad sans-papiers: medische hulp is beschikbaar, dossiers kunnen individueel besproken worden”, klinkt het op Twitter. “Dat men doorzet met een levensgevaarlijke actie is niet de verantwoordelijkheid van de regering, maar van diegenen die valse hoop blijven bieden.”

Ook CD&V-voorzitter Coens zegt “alle vertrouwen” te hebben in de aanpak van Mahdi. “Medische hulp is beschikbaar, dossiers kunnen individueel besproken worden. Stop de hongerstaking.”

Regeerakkoord

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez steunt het beleid van Mahdi eveneens. “Sammy Mahdi heeft volledige steun van de MR in zijn beleid”, klinkt het. “Hij moet algemene steun van de regering krijgen. Hij respecteert het regeerakkoord en doet alles om menselijkheid te garanderen. Het is een menselijk drama, maar hongerstaking kan geen onderhandelingsmiddel zijn.”

Theo Francken (N-VA) ten slotte zegt in een reactie aan Belga dat Mahdi gewoon de wet toepast. “Het zit er duidelijk weer bovenarms op binnen de regering.”

Mahdi: ‘Niemand wil een drama’

Mahdi zelf zegt nog altijd te hopen dat de hongerstakers hun dossier individueel zullen behandelen in de zogenaamde ‘neutrale zone’. Die ging donderdag open in samenwerking met de stad Brussel, vrijdag kwamen er slechts enkele hongerstakers langs. “Gezien de groepsdruk is dat niet evident, maar wel een moedige keuze. We krijgen signalen dat de groepsdruk op bepaalde sites dermate hoog is, dat ik me daar zeker zorgen om maak”, klinkt het. “Toch blijven we hopen dat mensen hun dossier individueel willen behandelen, want een collectieve oplossing of bepaalde toegevingen doen voor de hongerstakers kunnen we niet. Anders krijg je morgen hongerstakingen in alle kerken van het land.”

“Gisteren nog ging de directeur-generaal van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), Freddy Roosemont, samen met medische begeleiding ter plaatse. Bedoeling was om ter plekke met mensen te spreken en de toestand te evalueren. De evaluatie van de medische toestand is belangrijk, omdat we absoluut willen voorkomen dat iemand sterft”, stelt Mahdi tot slot nog. “De woordvoerders van de sans-papiers zijn uitgenodigd om te komen kijken, maar voorlopig gingen ze nog niet in op deze uitnodiging.”

In de neutrale zone krijgen mensen informatie over de bestaande procedures en de mogelijkheden binnen hun dossier als iemand al een dossier heeft lopen. Er is ook een aparte ruimte waar mensen kunnen overleggen met hun vertrouwenspersoon zonder de diensten van DVZ of de Stad Brussel. Wie dat wenst, kan ter plaatse meteen een individuele aanvraag indienen.

Ook de komende uren en dagen blijft het kabinet van de staatssecretaris in contact met de sans-papiers om de nodige toelichting te geven bij de werking van de neutrale zone.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234