Dinsdag 20/08/2019

Vlaamse formatie

Groen port De Wever: ‘Maak geen regering zonder winnaars’

Björn Rzoska (Groen): ‘Zou het niet goed zijn dat de Vlaamse regering één winnaar in haar rangen telt?’ Beeld Jan Aelberts

Welke partijen straks een Vlaamse regering gaan formeren is nog onbekend. Groen zit er alvast niet bij, want de partij ging geruisloos van de Vlaamse onderhandelingstafel. En dat stoort onderhandelaar Björn Rzoska. ‘Wij zijn nog steeds bereid te praten.’

De Wetstraat wacht op De Wever. Met wie vormt hij een Vlaamse regering? De overblijvers: Open Vld, CD&V en sp.a. Met Vlaams Belang wordt officieel nog ‘gesproken’, maar geen enkele andere partij wil met Tom Van Grieken in zee. 

Groen ging dan weer geruisloos van tafel. Voor N-VA is ze de allerlaatste gesprekspartner. Dat maakte de bikkelharde campagne wel duidelijk. En de onderhandelingen intussen ook. “Er waren maar twee gesprekken, waarvan ik er één bijwoonde”, zegt Vlaams onderhandelaar Björn Rzoska. “Die waren eerder aftastend. Sindsdien was het stil. Hoe langer De Wever met Vlaams Belang sprak, hoe verder wij ons van de onderhandelingstafel bevonden. Nu zitten we niet meer aan tafel.”

Voor De Wever de knoop doorhakt, wil Rzoska benadrukken dat Groen bereid is om te onderhandelen. “Wij gooien geen deuren dicht. Mag ik u er op wijzen dat mijn partij maar tegen één partij een veto stelde: Vlaams Belang.”

Hij argumenteert: “Zou het niet goed zijn dat de Vlaamse regering één winnaar in haar rangen telt? Alle partijen die nu nog aan tafel zitten, hebben klappen gekregen. Het grootste pak slaag was voor N-VA zelf, maar dat wist De Wever handig weg te masseren. Kijk eens naar de winnaars: met Vlaams Belang wil niemand gaan varen, PVDA blijft het liefste aan wal staan. Blijft over: Groen. Al zijn we een kleine winnaar.”

“Wij wilden aan tafel gaan”, gaat Rzoska verder, “maar hebben dat misschien te weinig duidelijk gemaakt. Groen heeft oplossingen op zak die Vlaanderen structureel beter kunnen maken. Antwoorden op bezorgdheden waar veel mensen mee worstelen, ook al stemmen ze niet voor groen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden