Maandag 14/10/2019

Verkiezingen

Groen krijgt deksel op de neus over Antwerpse symbooldossiers: “Niet aan deze gemeenteraad om over te beslissen”

Bart De Wever. Beeld Photo News

De twee symbooldossiers die Groen op tafel had gelegd in de Antwerpse gemeenteraad werden niet aanvaard. “Dit zijn politieke spelletjes”, luidde de teneur bij zowat alle andere partijen die kritisch waren voor het “theater” van Groen. Enkel PVDA keurde de resoluties goed, sp.a onthield zich.

Groen had met de invoering van een autoluwe binnenstad en de aanpak van de wachtrijen voor de sociale woningen twee symbooldossiers geagendeerd op de Antwerpse gemeenteraad. Ze wilde daarmee zien hoe ver burgemeester Bart De Wever wilde gaan in de verzoening tussen links en rechts.

De Wever ging zoals verwacht niet in op de voorstellen van Groen. “Koken doe je niet voor de camera’s, koken doe je in de keuken”, zei hij. “Wij zijn in lopende zaken. Wij beslissen hier nu niet wat er de komende zes jaar moet gebeuren. Wij zijn decretaal verplicht voorzichtig te zijn. Deze resoluties mag u voorleggen, maar dat heeft geen enkele zin. Ik kan u alvast geruststellen dat de twee voorstellen in de onderhandelingen uitgebreid aan bod komen. Ik hoop dat we samen in de keuken iets lekkers kunnen klaarmaken. Maar het hier voorleggen nu heeft geen enkele zin.”

Lees ook

“Een afgang”, noemt politicoloog Dave Sinardet (VUB) de mislukte poging van Groen-kopman Wouter Van Besien om Bart De Wever (N-VA) in Antwerpen kleur te laten bekennen. Na hun fraaie kiesresultaten zijn de groenen assertiever dan ooit, maar ze betalen leergeld. Lees het hier.
    

Van Besien reageerde door te zeggen dat hij de kritiek en het wegstemmen van de resoluties zag als een boodschap dat “belangrijke beslissingen in de achterkamers worden genomen”.

Almaci

Eerder op de dag had Groen-voorzitter Meyrem Almaci de Vlaams-nationalisten nog opgeroepen om in te gaan op de voorstellen. “N-VA moet de daad bij het woord voegen”, zei ze daarover in De ochtend. Als N-VA de groene voorstellen goedkeurt, komt een “verzoening” volgens Almaci dichterbij.

Groen wil de goede wil van N-VA-voorzitter De Wever testen, volgens Almaci. “Het water is zeer diep, maar we willen De Wever het voordeel van de twijfel geven.”
  

Meyrem Almaci. Beeld BELGA

Lees ook: Groen zet De Wever voor het blok met symbooldossiers

De houding van de N-VA over de dossiers moet volgens Almaci duidelijk maken hoe diep de kloof is tussen de twee partijen. Als de partij instemt met de resoluties lijkt een “verzoening” niet uitgesloten, maar als de partij de resoluties wegstemt, wordt de kloof volgens Almaci nog dieper.

De andere fracties zagen er echter vooral “slecht politiek theater” in, zoals Filip Dewinter (Vlaams Belang) het onder meer verwoordde. “Aan een ontslagnemende gemeenteraad wordt hier gevraagd om de lijnen uit te zetten voor de volgende legislatuur”, merkte afscheidnemend sp.a-raadslid Toon Wassenberg op. “Het is tijd dat de twee fiere winnaars van de verkiezingen met elkaar in gesprek gaan. Onderhandelen doe je aan de onderhandelingstafel.”

De Wever ontving eerder op maandag alvast een Open Vld-delegatie bij het begin van zijn tweede informatieronde voor het vormen van een nieuwe coalitie. Later deze week volgen nog CD&V, sp.a en Groen. Vlaams Belang en PVDA zijn niet meer uitgenodigd. 

Bouw zelf de Antwerpse coalitie:

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234