Zondag 05/02/2023

Gemeenteraadsverkiezingen

Groen kon nota De Wever inkijken

Bart De Wever (N-VA, links) en Wouter Van Besien (Groen). Beeld Foto Jan Aelberts
Bart De Wever (N-VA, links) en Wouter Van Besien (Groen).Beeld Foto Jan Aelberts

Groen en sp.a hebben bij N-VA-burgemeester Bart De Wever een startnota ingekeken voor de coalitiegesprekken in Antwerpen. Op basis daarvan heeft Groen weinig zin om mee te besturen.

Roel Wauters

Al vijf weken liggen de gemeenteraadsverkiezingen achter ons, maar in Antwerpen is er nog altijd geen duidelijkheid over welke coalitie gevormd gaat worden. Sinds begin november bleef het stil.

Nu blijkt dat Groen-kopman Wouter Van Besien afgelopen woensdag is langs geweest bij ‘formateur’ De Wever om een startnota in te kijken, zo bevestigen verschillende goedgeplaatste bronnen aan deze redactie. Wat hij te zien kreeg, is voor zijn partij onvoldoende om met N-VA een coalitie te vormen.

“De Wever claimt dan wel dat hij klaar is voor de grote verzoening, maar we hebben nog geen duidelijke engagementen gezien. Het blijft erg vaag”, zegt een Groen-topper die de onderhandelingen van nabij opvolgt.

40 pagina’s

De nota die Groen te lezen kreeg, zou zo’n 40 pagina’s tellen. Er zou sprake zijn van een autoluw stadscentrum. De realisatie daarvan wordt in handen gelegd van een 'werkbank’, een overlegplatform van burgers, overheid en planologen. Het idee komt uit de koker van Manu Claeys, de bezieler van burgerbeweging stRaten-Generaal. Voor de overkapping van de Antwerpse ring werd een gelijkaardige structuur opgezet.

Alleen, volgens Groen stelt De Wever op het vlak van mobiliteit geen concrete doelen voorop en blijft het allemaal te vrijblijvend. Ook is er geen sprake van een echt circulatieplan met lussen, zoals in Gent of andere steden. Er zouden nog doorgangswegen zijn tot diep in het centrum.

Op het vlak van diversiteit is er geen sprake van het opheffen van het hoofddoekenverbod aan de gemeenteloketten, nochtans een breekpunt voor Groen. Buitenlanders die in Antwerpen komen wonen zouden ook een nieuwkomersverklaring moeten ondertekenen, waar ze normen en waarden van onze samenleving onderschrijven. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) voerde een gelijkaardige maatregel in op federaal niveau, maar de uitvoering ervan blijft voorlopig steken bij de gewesten die geen akkoord hierover vinden.

Voorts zouden een aantal sociale rechten pas geactiveerd worden wanneer iemand kan aantonen dat hij al tien jaar of langer een duurzame band heeft met Antwerpen. Ook zal het aandeel sociale woningen op de huizenmarkt niet stijgen, een belangrijk strijdpunt voor zowel Groen als sp.a. “Dit lijkt een nota geschreven op maat van een Zweedse coalitie”, stelt een groene bron.

Zweedse coalitie

Sp.a-lijsttrekker Jinnih Beels werd eveneens afgelopen week ontvangen en kreeg een tekst te zien, zo zeggen twee onafhankelijke bronnen. Het is onduidelijk of het om exact dezelfde nota ging als die van Groen.

Zowel Beels als Vanbesien kwamen alleen en kregen niet de kans om de teksten mee naar huis te nemen of aantekeningen te maken, kwestie van lekken te vermijden. Zelf onthoudt Beels zich van elk commentaar en zegt ze te wachten op duidelijkheid van De Wever.

De manier van werken irriteert de groenen. Een duidelijke nota zwart op wit, die ook publiek wordt gemaakt, maakt het hen veel gemakkelijker om een duidelijk standpunt in te nemen. De Wever kan nu nog altijd zeggen dat het maar om een voorlopig werkdocument gaat, of dat de lezing van de groenen erg selectief gebeurde.

Bij CD&V ontkennen ze formeel dat zij al een nota voorgeschoteld kregen. Toch liggen ook een aantal van de geciteerde punten moeilijk, zoals de nieuwkomersverklaring. Bij Open Vld was er geen verder commentaar.

De Wever zit intussen klaar om verdere stappen te zetten en te beslissen met welke partijen hij gaat onderhandelen voor een bestuursakkoord. PVDA en Vlaams Belang vielen al veel eerder af. Is dit nu ook het einde voor Groen en sp.a? De kans lijkt steeds groter te worden dat De Wever kiest voor een Zweedse coalitie, met naast N-VA, ook Open Vld en CD&V. Intussen houden N-VA en De Wever zich strikt aan de communicatiestop rond de onderhandelingen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234