Zaterdag 10/12/2022

Politiek

Groen haalt 11.11.11-directeur binnen: “Als je kiest voor iets, moet je doorpakken”

Bogdan Vanden Berghe Beeld Eric de Mildt
Bogdan Vanden BergheBeeld Eric de Mildt

Bogdan Vanden Berghe, directeur bij ngo-koepel 11.11.11, krijgt een prominente plaats op de Antwerpse Kamerlijst van Groen. De partij wil daarmee haar linkse flank verstevigen.

Roel Wauters

Na 15 jaar als directeur stapt Vanden Beghe op bij ngo-koepel 11.11.11. De noord-zuidorganisatie werkte de laatste jaren vooral rond migratie, klimaat en rechtvaardigheid. “Het is op die thema’s dat ik me wil profileren”, zegt hij.

Vanden Berghe krijgt normaal gezien de derde plaats op de Kamerlijst in Antwerpen, met fractieleider Kristof Calvo als lijsttrekker. Hij is een van de vier ‘witte konijnen’ die de partij vandaag voorstelt. Jessica Soors, deradicaliseringsambtenaar in Vilvoorde, en Chris Steenwegen, ex-directeur van Natuurpunt, versterken de lijsten in Vlaams-Brabant. Staf Pelckmans, directeur van Cultuurhuis De Warande in Turnhout, krijgt een hoge plaats op de Vlaamse lijst in Antwerpen. Morgen, zaterdag, stemmen de leden over de definitieve kieslijsten. Dan worden nog enkele andere nieuwkomers verwacht.

“Vanuit het middenveld hebben we altijd willen protesteren, mobiliseren en alternatieven aandragen”, zegt Vanden Berghe. “We zetten in op klimaat, migratie en eerlijke fiscaliteit. We hebben altijd gepleit voor meer politieke moed, die moed wil ik nu zelf tonen. Want die thema’s komen in mijn ogen veel te weinig aan bod.”

Nooit waren migratie en klimaat dominanter in het politiek debat.

“Ok, maar er gebeurt veel te weinig rond. Wat klimaat betreft zitten we volledig achter op schema. Maar ook rond vluchtelingen en migratie zijn de standpunten van 11.11.11 nauwelijks gehoord. En vooral het discours van sommige politici stoort me: veel te polariserend.”

Een aantal witte konijnen, zoals Eva Brems (Groen) eerder en Grete Remen (N-VA) nu, waren ontgoocheld vanwege de beperkte rol die ze in het parlement konden opnemen.

“Zulke dingen weet je natuurlijk niet op voorhand. Met mijn staat van dienst en persoonlijk engagement wil ik wel degelijk het verschil maken. Als je kiest voor iets, moet je doorpakken. Ik wil mijn capaciteiten inzetten voor de partij. Ik deed erg inhoudelijk werk rond de tobintaks bij Broederlijk Delen, lanceerde campagnes voor 11.11.11 en leidde niet veel later die organisatie. Groen is aan het groeien en mogelijk komen die capaciteiten nog van pas binnen de partij.”

Waarom koos u voor Groen?

“Groen heeft als partij altijd een internationale visie gehad, als het gaat over rechtvaardigheid, klimaat en migratie. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat de komende verkiezingen zullen gaan over de keuze tussen een open samenleving van diversiteit, met een sociaal ambitieus beleid, en een gesloten, asociale samenleving. Dan is mijn keuze gemaakt.”

Koos u daarom niet voor sp.a? Er waren geruchten dat u naar de socialisten zou overstappen.

“Ik ben in het verleden inderdaad ook gepolst door andere politici, ik laat nu in het midden wie. Ik heb dan altijd gekozen voor 11.11.11. Maar ik heb echt geen keuze tégen sp.a gemaakt. Ik heb in mijn vorige job altijd de progressieve krachten proberen te bundelen. Dat ga ik blijven doen. Het laatste wat je mij ga horen doen is de socialisten beschimpen.”

Heeft u lang moeten nadenken over deze stap?

“Het was Groen-voorzitter Meyrem Almaci die me gevraagd heeft. Rond de kerstvakantie kwam alles in een stroomversnelling. De tijd om lang na te denken was er niet. Maar het was wel een moeilijke beslissing. Ik heb overlegd met mijn gezin. Toen ik aan mijn twee dochters zei dat ik in de politiek ging was de reactie van de jongste: ‘Toch voor Groen?’ (lacht) Dat was dus vrij snel beklonken. Voor de rest heb ik daar enkel over gesproken met de voorzitter van 11.11.11, Bea Cantillon. Zij vond het erg jammer dat ik vertrok, maar gaf ook aan: als je dit echt wil, moet je springen.”

Bent u het linkse tegengewicht tegen de meer liberale lijn van Kristof Calvo?

(lacht) “Bij mijn weten is Kristof niet rechts of liberaal. Maar het klopt dat sociale bescherming voor mij erg belangrijk is. Dat kan je links noemen. Het systeem dat we hebben is uniek, en nu wordt daar aan gemorreld. Iedereen heeft recht op een serieus en zeker pensioen, de minimumlonen moeten omhoog. Onze standpunten over klimaat? Ik hoop dat die intussen mainstream zijn geworden. We hebben altijd aan de kant gestaan van de vluchtelingen en wie het moeilijk heeft. Ik zal dat ook blijven doen. Mijn ervaring in het zuiden leert me dat de armsten de eerste slachtoffers zijn van klimaatverandering. Het is bij uitstek een sociaal thema. Dat moet het ook bij ons zijn.”

Hoe kijkt u naar de zogenaamde blauw-groene as? MR en Open Vld zien de groene migratiestandpunten niet zitten.

“Ik stap vandaag in de politiek, dus kan moeilijk antwoorden op die strategische vragen. Maar ik ben wel blij dat Alexander De Croo (Open Vld) bijvoorbeeld wel een positief discours heeft gevoerd over arbeidsmigratie. Allicht met andere klemtonen dan wij, dat wel, maar daar zijn degelijk raakpunten. Op sociaal vlak is de kloof veel groter.”

Open Vld zet hoog in op klimaat, maar ‘zonder het belerend vingertje’.

“Groen heeft de wind in de zeilen, en dan is het logisch dat tegenstanders op zoek gaan naar gaten in ons programma. Maar zeker op het vlak van klimaat heeft Groen een ongelooflijke track record. De sterkste voorstellen zitten bij ons, het grootste draagvlak bij het middenveld ook.”

Ziet u een mogelijkheid om met N-VA samen te werken?

“Als je het heel politieke, democratische spectrum bekijkt, dan lijkt het me duidelijk dat de N-VA ideologisch het verst afstaat van Groen. Over bijna eender welk standpunt staan ze mijlenver af van ons. Samenwerken lijkt moeilijk, maar niets is onmogelijk natuurlijk in de politiek.”

Wat zijn volgens u de prioriteiten voor de volgende regering?

“Dat lijkt me evident: het klimaat. Zonder duidelijke engagementen stapt Groen niet in een regering, mocht die kans zich voordoen. Daarnaast vrees ik voor een enorm gat in de begroting. Dat zal moeten worden rechtgetrokken zonder sociale ongelukken.”

Heeft u ambitie om minister te worden?

“Als je ‘neen’ zegt heb je geen ambitie. Als je ‘ja’ zegt dan ben je onbescheiden. Maar als je in de politiek gaat moet dat met een stevige ambitie zijn. Als die gelegenheid zich ooit zou voordoen, dan zal ik dat zeker overwegen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234