Zondag 09/08/2020

Antwerpen

Groen en sp.a trekken apart naar de kiezer in districten Deurne en Antwerpen Stad

Wouter Van Besien (Groen), Jinnih Beels en Tom Meeuws (sp.a) bij de lancering van het linkse bondgenootschap Samen.Beeld Wouter Van Vooren

Groen en sp.a vormen bij de Antwerpse verkiezingen geen blok in het district Deurne. Ook in andere districten is het kartel onzeker. "Dit staat volledig los van onze samenwerking in de stad", zegt Groen.

Hoe samen is 'Samen'? Die vraag houdt de Antwerpse politiek in de ban sinds sp.a-kopman Tom Meeuws onder vuur kwam te liggen in het Land Invest-dossier. Op stadsniveau sloot links boegbeeld en burgemeesterkandidaat Wouter Van Besien (Groen) hem terug in de armen. Maar in de districten is er van blokvorming voorlopig weinig sprake.

In het district Deurne zullen sp.a en Groen niet samen opkomen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Dat meldt de Antwerpse nieuwszender ATV en wordt bevestigd aan onze redactie. Bij de vorige verkiezingen vormden de linkse partijen nog een fractie. Maar vorig jaar stapte Groen in het districtsbestuur met N-VA, terwijl sp.a in de oppositie bleef.

Geen veroordeling

"De beslissing in Deurne is in overleg met de sp.a genomen", zegt Tim Torfs van Groen Antwerpen. "Dit is dus zeker geen veroordeling van Samen op stadsniveau, maar een autonome afweging in het district. De politieke kaarten liggen er anders dan in de stad."

De groenen hebben wel degelijk de ambitie om in zoveel mogelijk districten een progressief bestuur met sp.a te vormen. "Maar het kan interessanter zijn om apart op te komen om dat te bereiken", zegt Torfs.

Deurne is niet het enige district waar Groen en sp.a apart opkomen. Anders dan op stadsniveau, gaan ze ook in het district Antwerpen Stad apart naar de kiezer. Het gaat om de twee grootste districten die samen zowat de helft van de Antwerpenaars vertegenwoordigen. De polarisatie tussen links en rechts, en de blokvorming op links, zijn er veel minder uitgesproken dan op stadsniveau.

Ook in de zeven andere districten is 'Samen' nog geen gewonnen zaak. Zo had er in Ekeren normaal  begin deze maand een akkoord moeten zijn, maar de leden van Groen hebben er nog geen keuze gemaakt. Voorlopig is er dus nog geen enkel district waarbij sp.a en Groen ook echt samen zullen opkomen. 

Afspiegeling

Sp.a-kopman Meeuws benadrukt wel dat in alle districten nog gesprekken lopende zijn. "Van onze kant is het duidelijk: we zijn in het verleden al vaak samen opgekomen en vinden dat een goede formule. Omdat we gewoon merken dat we op dezelfde lijn zitten."

Meeuws pleit voor “een maximale afspiegeling” tussen stad en districten. Ook in de districten hoopt hij dus zoveel mogelijk bondgenootschappen te smeden van groenen, socialisten en onafhankelijken. "Het succes dat we in de stad hebben, gunnen we ook de districten. Maar je mag niet vergeten dat zij hun eigen dynamiek hebben", zegt hij. "Er is nog tijd."

Tegen maart hopen sp.a en Groen in alle districten de knoop te hebben doorgehakt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234