Woensdag 01/02/2023

AchtergrondVerkiezingen VS

Grillen van Trump doen zorgen toenemen: is de president wel bij zijn zinnen?

Amierkaans president Donald Trump. Beeld AFP
Amierkaans president Donald Trump.Beeld AFP

Nog geen vier dagen geleden lag hij in het ziekenhuis met een covidbesmetting, maar dit weekend wil Amerikaans president Donald Trump al verkiezingsbijeenkomsten houden in Florida en Pennsylvania. Ook wil hij nu toch opnieuw in debat gaan met zijn uitdager Joe Biden, en dat terwijl hij mogelijk nog besmet is. Is Trump wel in staat om belangrijke beslissingen te nemen?

Jill Casters

Minder dan een maand voor de verkiezingen loopt Trump in de peilingen meer dan ooit achter op zijn tegenstander. Terwijl zijn achterstand toeneemt, gebeurt hetzelfde met Trumps grillige gedrag.

Sinds zijn ontslag uit het militaire ziekenhuis Walter Reed veranderde de president meermaals zijn standpunt over belangrijke kwesties.

Zo waren er de berichten over het tweede debat met Biden, waaraan Trump niet zou deelnemen omdat het omwille van zijn coronabesmetting virtueel zou plaatsvinden. Later vroeg zijn team dat het debat een week zou worden uitgesteld. Dan, na een update van zijn lijfarts Sean Conley, eiste de president weer dat het debat zoals gepland volgende week zou plaatsvinden in Miami - ondanks de publieke bezorgdheid dat hij nog besmettelijk kan zijn.

Trump maakte donderdag ook een bocht van 180 graden in verband met een economisch reddingspakket naar aanleiding van de coronacrisis. Eerder deze week blies hij de onderhandelingen met de Democraten daarover plots af. Gisteren liet hij weten de maatregelen dan toch te steunen.

Vraagtekens

Volgens zijn lijfarts Conley heeft de president zijn behandeling voor het coronavirus afgerond en reageerde hij “extreem goed” op de middelen die hij kreeg toegediend. Daardoor zou hij vanaf zaterdag in staat zijn om weer deel te nemen aan publieke evenementen.

Maar er blijven grote vraagtekens bij Trumps ziekte. Wanneer werd hij besmet? En vooral: is hij nog besmettelijk?

In een interview met Sean Hannity bij Fox News, weigerde de president gisteren tot tweemaal toe te zeggen of hij intussen negatief getest heeft. Het Witte Huis houdt intussen vol dat het omwille van de privacy geen details kan verschaffen over de timing van Trumps Covid-tests.

Die informatie is nochtans belangrijk. De datums van de tests kunnen aantonen of de president bleef deelnemen aan publieke evenementen, waaronder het presidentiële debat vorige week, terwijl hij mogelijk al besmet was. Of het Witte Huis de waarheid spreekt als het zegt dat Trump regelmatig getest werd. En of de president inderdaad niet langer besmettelijk is, nu hij staat te popelen om zijn campagne verder te zetten.

President Trump verwijdert zijn mondmasker na thuiskomst uit het ziekenhuis. Beeld REUTERS
President Trump verwijdert zijn mondmasker na thuiskomst uit het ziekenhuis.Beeld REUTERS

‘Gevaarlijk’

Het onvoorspelbare gedrag van Trump voedt de bezorgdheid over het oordeelsvermogen van de president in deze gezondheidscrisis. Sommigen vrezen dat zijn eigen gezondheid mogelijk zijn politieke keuzes beïnvloedt.

Volgens Rick Bright, gewezen directeur van de federale overheidsdienst die betrokken is bij de ontwikkeling van een vaccin, hoort een patiënt die een experimentele behandeling voor Covid heeft ondergaan thuis in een ziekenhuisbed - en zeker niet op een campagnerally.

“Hij is niet gezond”, zei Bright bij CNN. “Van eender welke andere persoon zouden we niet aanvaarden dat hij zo snel na zijn infectie de dingen doet die Trump doet. Het is heel gevaarlijk. Hij heeft een grote verantwoordelijkheid, neemt belangrijke beslissingen voor ons land en de wereld. Als hij niet in staat is rationele beslissingen te nemen, is dat roekeloos.”

Ook Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, plaatst vraagtekens bij Trumps oordeelsvermogen onder invloed van de medicatie die hij nam. In een interview met Bloomberg TV vroeg ze zich gisteren af of de president in een “veranderde bewustzijnstoestand” is.

‘Niet bang zijn’

Uitspraken die de president eerder deze week deed over de coronacrisis dragen bij tot de onrust. Zo riep Trump zijn landgenoten op “niet bang” te zijn voor het virus en de ziekte hun leven “niet te laten domineren”.

Woensdag beloofde hij dat alle Amerikanen gratis toegang zouden krijgen tot de coronabehandeling die hij ontving. Volgens de president liggen er “honderduizenden doses” klaar. In werkelijkheid wordt de behandeling nog klinisch getest en heeft ze nog geen enkele wettelijke goedkeuring gekregen.

Donderdag nog weerlegde Amerikaans topviroloog Anthony Fauci een foute bewering van Trump, die stelde dat het griepvirus dodelijker is dan Covid-19. “Er is absoluut geen enkele twijfel dat Covid-19, met zijn 210.000 doden in de VS en een miljoen wereldwijd, en meer dan 7 miljoen besmettingen in de VS, veel ernstiger is dan een seizoensgriep”, aldus Fauci.

Trumps uitspraken staan in schril contrast met de inspanningen van vele instanties om de veiligheidsmaatregelen te doen naleven. En met de cijfers: in de VS stierven al ruim 210.000 mensen aan het coronavirus en alle signalen wijzen erop dat de pandemie nog aan kracht toeneemt.

In 23 staten swingen de cijfers de pan uit. Donderdag alleen al waren er 50.000 nieuwe gevallen en 850 doden. Intussen blijft de president het virus minimaliseren.

De president na zijn thuiskomst uit het ziekenhuis. Beeld REUTERS
De president na zijn thuiskomst uit het ziekenhuis.Beeld REUTERS

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234