Vrijdag 22/10/2021

Politiek

Grete Remen (N-VA) stapt uit de politiek: “Is er nu niemand in de politiek die ziet dat het zo niet verder kan?”

Grete Remen. Beeld N-VA/Imagedesk
Grete Remen.Beeld N-VA/Imagedesk

Grete Remen, Vlaams Parlementslid voor N-VA en CEO van de biovoedingsproducent Damhert, trekt de deur van de politiek achter zich dicht. Haar eigengereide standpunten waren een bron van onvrede in de partij.

U liet zich opmerken als een atypische N-VA’er: vóór een basisinkomen, tegen onbelast bijverdienen. U streed ook zowat alleen tegen de macht van de e-commercegiganten.

“Helemaal alleen zelfs. Is er nu niemand in de politiek die de ogen opentrekt en ziet dat het zo niet verder kan? De kleine ondernemer wordt vergeten in de politiek, niet alleen bij N-VA, maar bij alle partijen. We zetten de lokale handel in de uitverkoop, maar niemand in de politiek maakt zich daar ernstig zorgen over.”

Uw partij maakte Vlaams en federaal nochtans deel uit van een ondernemingsgezinde regering.

“De conjunctuur zat natuurlijk mee. Rekening houdend met die goede economie is er veel te weinig gerealiseerd. Ik zei vijf jaar geleden al in het parlement dat niet de werkloosheid maar wel de krapte op de arbeidsmarkt de grootste structurele uitdaging zou worden. Dat werd weggehoond, nu blijkt dat ik gelijk had.”

U behoorde tot een zeldzaam soort politici die zich niet zomaar in het keurslijf van de partij schikken.

“Ik ben geen ja-knikker, dus moest ik weleens op mijn tong bijten. Je zit nu eenmaal in een partijstructuur, je kunt niet zomaar alles zeggen wat je denkt. Maar Jan Peumans heeft me vijf jaar geleden binnengehaald net vanwege mijn eigen mening. Die werd in de partij aanvaard, maar niet ondersteund. Ik heb te weinig draagvlak gevoeld, ik miste moedige collega’s. Wie zijn hoofd boven het maaiveld uitsteekt, wordt de kop afgehakt. Dat is politiek: niemand durft op tafel te kloppen. Als de particratie regeert, gaat de democratie ten onder.”

Is die dwarse lijn de reden voor uw vertrek?

“Het is eigenlijk onbegrijpelijk. Tot vorige week woensdag ging ik ervan uit dat ik zou opkomen bij de verkiezingen. N-VA Limburg stond achter me, anders zou ik nooit een verkiesbare plaats – de vierde op de lijst voor de Kamer – aangeboden gekregen hebben. Het zijn mensen van buiten Limburg die hun veto hebben gesteld, omdat ik te dissident zou zijn en te veel afwijk van de partijlijn. Dus heb ik de eer aan mezelf gehouden. Maar ik ben niet verbitterd, en ik heb de partij en voorzitter Bart De Wever beloofd dat ik niet zou natrappen. Zo zit ik niet in elkaar.”

U bent geen volbloed Vlaams-nationalist. Hebt u overwogen te verhuizen naar een andere partij?

“Eigenlijk niet. Bij eender welke partij waarin ik had gezeten, was het moeilijk geweest. Maar ik vind wel dat een partij een middel is om je doel te bereiken, geen doel op zich.

“Het klopt dat het Vlaams-nationalisme niet door mijn aderen stroomt. Ik heb op zeker moment met Jef Colruyt en Wouter Torfs opgeroepen: koop Belgisch. Ik heb daar wel wat kritiek op gehad. Dat vind ik flauw: als onze Belgische economie goed draait, dan ook de Vlaamse. Ik blijf niet onder de kerktoren, maar neem het natuurlijk wel op voor de Vlaamse ondernemer.”

Jan Peumans ‘not amused’

Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans, die Remen destijds bij N-VA binnenhaalde, steekt zijn ontgoocheling na haar vertrek niet onder stoelen of banken. Peumans, lijstduwer voor N-VA in Limburg voor het Vlaams Parlement, meent dat het vertrek van Remen voorkomen had kunnen worden.

“Ik ben kwaad dat ze niet op de lijst staat”, zegt hij. “Sterke kandidaten moeten altijd worden uitgespeeld.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234