PolitiekAchtergrond
Gratis verplicht naar de kinderopvang: sp.a-voorzitter Conner Rousseau opent debat over kinderarmoede
Sp.a-voorzitter Conner Rousseau gaat in zijn strijd tegen kinderarmoede en kindermisbruik geen taboe uit de weg. Hij opent in zijn boek T niet alleen het debat over het recht op ouderschap, hij stelt het kindergeld in vraag en pleit voor het verplichten van (gratis) kinderopvang.
Sommige ouders zouden tijdelijk geen kinderen mogen maken. Rousseau snijdt in zijn boek T – waarin hij zijn engagement uit de doeken doet, T. was een jongen die hij als monitor leerde kennen op een jeugdkamp – een ethisch dilemma aan. “Het valt niet uit te leggen dat we kindermisbruik en -verwaarlozing zwaar bestraffen, maar niets zouden doen om kindermisbruik en -verwaarlozing te voorkomen”, schrijft hij.
Het woord ‘tijdelijk’ is belangrijk, Rousseau denkt niet aan een definitief verlies van het ouderschapsrecht. Rechters nemen nu al kinderen af van hun ouders. In de periode dat je je eigen kinderen niet mag opvoeden, zou je geen nieuwe kinderen meer mogen krijgen. Een gevoelige discussie die zijn voorganger John Crombez ook al eens aansneed, zonder succes. Nadat Conner Rousseau zaterdag op Radio 1 dat idee uit de doeken deed, noemde Groen-parlementslid Celia Groothedde Ledoux het een goedkoop idee dat mensen hun lichamelijke integriteit aantast. Bij die federale coalitiepartner valt het idee op een koude steen.
Kindergeld
Rousseau twijfelt ook aan ons systeem van kindergeld. Dat vertelde hij zondag in VTM Nieuws. Omdat het niet volstaat kinderarmoede en kansarmoede bij kinderen uit te roeien. Hij vraagt zich af of we het geld dat we nu aan gezinnen geven niet beter kunnen investeren in rechtstreekse dienstverlening zoals gratis kinderopvang, gratis onderwijs tot het middelbaar en gratis gezonde voeding in de crèche en op school. Hij ziet ook heil in het Canadese model waarbij gezinnen die meer nodig hebben, meer kindergeld krijgen.
Rousseau oppert om die (gratis) kinderopvang te verplichten. Het helpt kinderen zeer vroeg in contact te brengen met Nederlands en dat loont voor hun ontwikkeling en hun kansen in onze maatschappij, redeneert hij. Goede opvang is de beste garantie voor een goede ontwikkeling, toont onderzoek aan. Rousseau verbindt aan die opvang verplichte lessen Nederlands voor de ouders. Hij koppelt er geen resultaatsverbintenis aan, de inspanning loont. De overheid moet ervoor zorgen dat ze de taal kunnen leren.
Armste gezinnen
“Het is een goed idee om te bekijken hoe je op school gratis gezonde schoolmaaltijden kan financieren, maar dat mag niet ten koste gaan van het kindergeld”, vindt armoede-expert Wim Van Lancker (KULeuven). “Het kindergeld zorgt voor stabiliteit en het kunnen betalen van rekeningen komt kinderen ten goede. Canada gunt iedereen kindergeld maar geeft meer aan de armste gezinnen. Het had een positief effect op de kinderarmoede.”
Met het verplichten van de kinderopvang heeft Van Lancker meer problemen. “Het grootste probleem vandaag is plaatsgebrek. Dat arme kinderen minder in de opvang terechtkomen, ligt meer aan het gebrek aan capaciteit dan aan de prijs.”