Vrijdag 06/12/2019

Antwerpen

Gooit migratiepact roet in het eten tussen sp.a en N-VA in Antwerpen?

Beeld BELGA

De coalitiegesprekken in Antwerpen liepen al niet van een leien dakje, maar de harde N-VA-campagne over het migratiepact maakt de zaak er niet eenvoudiger op. Een sp.a-verkozene overweegt zelfs om als onafhankelijke te gaan zetelen als zijn partij met N-VA in het bestuur stapt.

De Facebook-campagne van N-VA over het VN-migratiepact stuurde vorige week een schokgolf door de Wetstraat. De campagne, die na enkele uren weer werd ingetrokken, zette de val van de federale regering in. Maar de impact van de campagne blijft niet beperkt tot de Wetstraat. Ze dreigt ook gevolgen te hebben in Antwerpen.

Hicham El Mzairh, één van de zes sp.a-verkozenen in de Antwerpse gemeenteraad, overweegt om als onafhankelijke te gaan zetelen als zijn partij in een coalitie stapt met N-VA. Dat schrijven de kranten van Het Mediahuis.

Het was al met frisse tegenzin dat de socialistische achterban vorige maand haar zegen gaf om coalitiegesprekken met N-VA aan te knopen. Beide partijen stonden de voorbije jaren over tal van thema’s immers lijnrecht tegenover mekaar. De verzoenende taal van burgemeester Bart De Wever (N-VA), die na de verkiezingen van 14 oktober zei komaf te willen maken met “de eeuwige oorlog met links”, trok hen uiteindelijk over de streep.

Maar van die verzoenende taal is intussen geen sprake meer, vindt El Mzairh. De “leugens over het migratiepact” die N-VA verspreidde, hakten er bij hem stevig in. “Hicham heeft zijn persoonlijke beweegredenen (Hij werd jaren geleden zelf geregulariseerd, DBA.), en ik heb daar ook veel begrip voor”, zegt Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws. “We waren als socialisten allemaal geschrokken van de taal van die campagne.”

Mocht El Mzairh als onafhankelijke gaan zetelen, dan is dat opnieuw een klap voor sp.a, zegt politicoloog Dave Sinardet (VUB). “Sp.a is al teruggevallen tot 6 verkozenen. Als daarvan zelfs maar een als onafhankelijke gaat zetelen, is dat al een aanzienlijk deel van je fractie dat je verliest.”

Hicham El Mzairh. Beeld Nick Hannes

Vertrouwen

Dat er ongerustheid leeft binnen sp.a is geen geheim, maar veel partijleden betreuren El Mzairhs dreigement. “Heel veel mensen hebben schrik van deze oefening, maar wat je niet moet doen is dan allerlei dreigementen gaan uiten in de pers”, wijst een Antwerpse socialist El Mzairh terecht. “Je moet vertrouwen hebben in onze onderhandelaars, die zich echt uit de naad werken.” 

Kopvrouw Jinnih Beels weet dat haar partijleden de gesprekken met argusogen volgen, maar benadrukt dat de eensgezindheid binnen sp.a wel degelijk groot is. “De afgelopen partijbesturen zijn telkens heel constructief geweest. Moeilijk, maar constructief. We hebben ook een duidelijk mandaat gekregen om te gaan onderhandelen.”

Dat die gesprekken nog steeds lopen, wil echter niet zeggen dat het al een uitgemaakte zaak is dat de socialisten ook in de Antwerpse coalitie stappen, zegt Meeuws. “We hebben het mandaat gekregen om te gaan onderhandelen, niet meer dan dat. Het resultaat van die onderhandelingen gaan we voorleggen aan alle leden.” Vanavond geven de sp.a-onderhandelaars op hun partijbestuur tussentijds tekst en uitleg bij de onderhandelingen.

Het water tussen de partijen is nog steeds diep. Vooral over diversiteit en integratie blijven de visies van sp.a en N-VA ver uit elkaar liggen, dat heeft de campagne rond het migratiepact alleen maar extra in de verf gezet.

Prijs gestegen

De Wever beseft dat zijn schip nog niet in de haven is, en voert daarom de druk al op. “Wie de onderhandelingstafel verlaat, stort Antwerpen in een uitzichtloze crisis en dat is niet mijn ambitie”, zei hij maandagavond in Terzake.

De Wever is zo goed als veroordeeld tot sp.a. Mathematisch is ook de voortzetting van de huidige centrumrechtse coalitie mogelijk, maar die heeft amper een zetel op overschot en bovendien zijn de verhoudingen tussen N-VA en CD&V sinds het migratiepact onder het vriespunt gezakt.

Bij sp.a zijn ze er dan ook van overtuigd dat De Wever hen veel meer nodig heeft dan omgekeerd, en dat hun prijs sinds vorige week alleen maar is gestegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234