Vrijdag 30/09/2022

Ggo

Ggo geen taboe meer bij Groen

Groen-kopstuk Petra De Sutter. Beeld Eric de Mildt
Groen-kopstuk Petra De Sutter.Beeld Eric de Mildt

De wetenschappelijke techniek om planten genetisch te manipuleren heeft wel degelijk een plaats in de duurzame landbouw. Dat zegt de jongerenafdeling van Groen, die steun krijgt van volwassen partijleden.

Ann De Boeck

"Vlaanderen moet ggo-vrij blijven." Vijftien jaar geleden lanceerde Europees parlementslid Bart Staes (toen Agalev, nu Groen) een waarschuwing tegen de opkomst van genetisch gemanipuleerde organismen (ggo's). Een techniek die in de kinderschoenen stond en waarvan de gevolgen op mens, dier en biodiversiteit nog niet duidelijk waren. De paarse regering mocht dan ook niet zwichten voor de druk van de industrie.

Staes, nog steeds een groot ggo-criticus, sprak vorige week opnieuw van een overwinning toen het Europees Hof oordeelde dat een nieuwe techniek om wijzigingen aan het DNA van een gewas door te voeren, crispr, aan de strenge ggo-regels wordt onderworpen. "Er is nog altijd te weinig geweten over de langetermijneffecten van deze nieuwe technologie", zei Staes.

Dat wetenschappelijk onderzoek intussen heeft uitgewezen dat ggo's niet het ecologische gevaar vormen dat hen lang werd toegeschreven, voegde hij er niet aan toe. Tot frustratie van Dirk Inzé, wetenschappelijk directeur van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) (+). Hij is de "paniekzaaierij" beu. "Ik hoop dat de nieuwe generatie ecologisten rationeler zal zijn", zei hij.

En, effectief, uit een rondvraag blijkt dat steeds meer ecologisten de strakke lijn lossen. "Het grote verschil met onze moederpartij is dat wij ggo-technieken niet per definitie uitsluiten", zegt Belinda Torres Leclercq, co-voorzitter van Jong Groen. De jonge groenen zetten de deur op een kier. "We staan open voor de wetenschappelijke argumenten. Op voorwaarde dat ggo's in een duurzaam landbouwsysteem passen."

Belinda Torres Leclercq, co-voorzitter van Jong Groen. Beeld rv
Belinda Torres Leclercq, co-voorzitter van Jong Groen.Beeld rv

De jonge groenen pleiten voor kleinschalige landbouw waarin de boer zijn eigen baas is. "Maar wij vinden dat het ene het andere niet uitsluit", zegt Torres Leclercq. Of er sprake is van een generatiekloof binnen de groene beweging? "Dat denk ik niet", zegt ze. "Ook bij ons zijn er heel wat interne discussies aan voorafgegaan. Maar wij hebben het debat wel gevoerd."

Ook binnen Groen woedt nu het debat. Zo geeft Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman aan dat ze "ermee gewrongen zit", maar dat de nadelen volgens haar zwaarder doorwegen dan de voordelen. Collega Imade Annouri verwerpt elk dogma. "Ik heb persoonlijk geen probleem met het aanpassen van DNA", zegt hij. "Dingen onderzoeken, stappen vooruit zetten: dat is wetenschap."

Gevaar voor democratie

Annouri duidt wel op een belangrijke nuance. Het is niet omdat iets wetenschappelijk steek houdt dat het ook maatschappelijk te verantwoorden valt. "Multinationals zoals Bayer en Monsanto (inmiddels opgekocht door Bayer, ADB) lobbyen bij politici, zetten concurrenten buitenspel en organiseren proeven nog voordat ze wettelijk toegelaten zijn. Die manier van werken is echt niet oké."

Precies dat is volgens fertiliteitsexpert Petra De Sutter, een belangrijke wetenschappelijke stem binnen Groen, de essentie van dit verhaal. "Dit gaat niet over wetenschappelijke risico's. Het grote probleem is dat multinationals belangrijke delen van de voedselproductie in handen krijgen. Dat vormt een groot gevaar voor de democratie."

Niet de natuur, maar wel de democratie is dus in gevaar. Vandaar dat De Sutter het jammer vindt dat collega's zoals Staes in een antiwetenschappelijke hoek worden geduwd. "Het VIB verricht schitterend werk. Maar het gaat ons om wat er daarna met hun uitvindingen gebeurt. En daarover zijn alle groenen het eens: we moeten de nodige remmen inbouwen."

Het lijkt de vraag van de kip of het ei. Want volgens wetenschappers zoals Inzé is de machtsconcentratie net het gevolg van de strenge regulering waar Groen zelf op aanstuurt. Als je ggo-ontwikkeling steeds duurder maakt, dan kunnen op de duur enkel monopolisten ze nog betalen.

Lees ook: Dirk Inzé: "Greenpeace indoctrineert de mensen al dertig jaar" (+)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234