Zondag 04/12/2022

Politiek

Gezocht: heet konijn in de politiek (mét visie)

Toen Justin Trudeau in 2015 premier van Canada werd, werden zelfs T-shirts gedrukt met het opschrift ‘PMILF’. Beeld REUTERS
Toen Justin Trudeau in 2015 premier van Canada werd, werden zelfs T-shirts gedrukt met het opschrift ‘PMILF’.Beeld REUTERS

‘In de politiek, net zoals elders eigenlijk, geldt de regel: hot helps.’ In zijn nieuwste pennenvrucht gaat New York Times-columnist Frank Bruni dieper in op het succes van aantrekkelijke politici. Moeten Vlaamse partijvoorzitters voor mei 2019 in plaats van een wit dan maar een heet konijn uit hun hoed toveren?

Fernand Van Damme

“Die man is een hunk.”

Na de recente midtermverkiezingen is de Democraat Beto O’Rourke uitgegroeid tot een waar fenomeen in de VS. Hij wordt nu al genoemd als een van de kanshebbers om het in 2020 tegen Donald Trump op te nemen. Frank Bruni, columnist bij de Times: “Die manie heeft O’Rourke te danken aan zijn capaciteiten, zeker, maar ook aan zijn looks. Hij is de droom van menige vrouw én man.”

De opinieschrijver is niet de eerste die ingaat op het voorkomen van een politicus. De hele wereld heeft het gedaan toen Justin Trudeau in 2015 premier van Canada werd. Er werden zelfs T-shirts gedrukt met het opschrift ‘PMILF’, of ‘Prime Minister I’d like to Fuck’. Ook het voorkomen van de Franse president Emmanuel Macron en zijn Mexicaanse ex-collega Enrique Peña Nieto werd positief becommentarieerd.

Democraat Beto O’Rourke. Beeld AFP
Democraat Beto O’Rourke.Beeld AFP

In eigen land was er Freya Van den Bossche, die in 2000 met blote benen op haar campagneborden prijkte. Wat later manifesteerde Kris Peeters zich als de ‘Vlaamse George Clooney’, Zuhal Demir deed dan weer een pikante shoot voor P-Magazine. Er was voormalig N-VA-senator Kim Geybels die volgens Siegfried Bracke als een ‘babe’ in het parlement kwam opdagen. Ook het uiterlijk van Alexander De Croo en Jean-Jacques De Gucht ging kwistig over de tongen.

“Looks zijn belangrijk in de politiek. Meer zelfs, het is bewezen dat ze een effect hebben”, zegt Fons Van Dyck, communicatiespecialist van het reclamebureau BBDO. Hij verwijst naar het eerste presidentiële debat dat in de VS live werd uitgezonden, de clash tussen een zichtbaar vermoeide Nixon en een fit ogende Kennedy in 1960. “De Amerikanen die het debat op de radio hadden gevolgd, kozen Nixon als overwinnaar; tv-kijkers vonden dat Kennedy het pleit had gewonnen.”

Maggie

Hoewel sommige academici twijfelen aan de waarde ervan, wordt de Nixon-Kennedy-anekdote terecht vaak aangehaald. Uit een studie van het gezaghebbende Massachusetts Institute of Technology (MIT) blijkt dat voorkomen wel degelijk een rol speelt in de keuze van de kiezer.

“Hoe politici eruitzien, hoe ze gestyled worden, zal bepalen of mensen hun bolletje kleuren”, zegt Jo De Poorter, presentator en mediacoach. “De aandacht van Bart De Wever voor op maat gemaakte pakken komt niet uit de lucht vallen. En dat de socialisten de bevallige Jinnih Beels als Antwerpse frontvrouw hebben aangeduid, is volgens mij ook niet toevallig.”

En uiteindelijk zal de inhoud wel primeren, zegt De Poorter. “Maar de eerste en makkelijkste weg om tot die politieke boodschap te komen is het uiterlijk.”

“Natuurlijk zijn er uitzonderingen. In Vlaanderen hebben we ook politici die niet beantwoorden aan het schoonheidsideaal en toch populair zijn. Een Maggie De Block wijkt af, maar wordt zo wel meer onthouden.”

Te licht bevonden

In zijn column verwijst Bruni naar The Beauty Bias, het boek van de Amerikaanse Stanford-professor Deborah Rhode. Zij stelt dat we vanaf heel jonge leeftijd aangetrokken zijn tot meer knappe gezichten. Bovendien beperken de voordelen van mooi zijn zich niet tot één situatie, argumenteert de prof. Kinderen wijzen intelligentie toe aan knappe leeftijdsgenoten en verkiezen hen als vrienden. Bevallige mensen hebben bredere sociale netwerken, meer zelfvertrouwen, kortom, alles wat succes triggert.

Wie knapper oogt, heeft ook betere kansen op de arbeidsmarkt, zegt professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent). “Werkgevers gaan uit schoonheid zaken afleiden: jovialiteit, empathie en communicatievermogen. Ze gaan ervan uit dat mooie mensen meer gedaan krijgen. Als arbeidseconoom kan ik deze stelling niet hard maken, maar misschien redeneren kiezers op dezelfde manier: dat de Wetstraat beter af is met knappe politici. Ze zien eerder een Valerie Van Peel de boel draaiende houden dan een Jean-Pierre Van Rossem.” (lacht)

Looks ja, maar op langere termijn heb je als politicus visie nodig, zegt Fons Van Dyck. Hij herinnert zich Wouter Bos, de voormalige leider van de Nederlandse sociaaldemocraten. “Om het oneerbiedig te zeggen: hij stond bekend om zijn ‘kontje’. Die populariteit was niet van lange duur, uiteindelijk werd hij door de kiezer te licht bevonden. In de ideale wereld heb je inhoud die door een aantrekkelijk iemand wordt gebracht. Obama is daar een goed voorbeeld van, al heb je er zo maar één of twee in een generatie.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234