Dinsdag 25/02/2020

EU-topjobsEuropa

Gezocht: Belgisch Eurocommissaris. En elke partij wil hem leveren

Beeld Photo News

Nu de allerhoogste EU-jobs verdeeld zijn, kan ook de strijd om de post van Belgisch Eurocommissaris losbarsten. Het vertrek van Charles Michel (MR) heeft het speelveld helemaal opengegooid. Maar we wachten best niet te lang.

Een nieuwe federale regering is nog lang niet in zicht, maar ons land moet binnenkort wel een belangrijke knoop doorhakken: wie wordt de opvolger van Europees commissaris Marianne Thyssen (CD&V)?

Officieel gaat de nieuwe Europese commissie pas op 1 november van start, maar de werkelijke deadline voor de Belgische voordracht ligt veel vroeger. Op 17 juli zal het Europees Parlement zich hoogstwaarschijnlijk achter de Duitse kandidaat-commissievoorzitter Ursula Von der Leyen scharen. Daarna zal zij de lidstaten vragen een kandidaat voor te dragen, zodat ze de Europese portefeuilles kan verdelen. 

“Aangezien de commissarissen voor hun aanstelling aan een hoorzitting in het parlement worden onderworpen, moet je toch zeker in september een voordracht doen”, zegt Hendrik Vos, professor Europese Politiek (UGent).

Hoe langer België wacht, hoe groter de kans dat het met de kruimels overblijft. “Denk aan 2014, toen niet Thyssen maar wel de Deense Margrethe Vestager de superportefeuille van Mededinging binnenhaalde”, zegt Vos. “De Denen hadden haar sneller voorgedragen en hadden de belofte gekregen dat ze een stevige portefeuille zouden krijgen.” Hoe dan ook wacht ons land dus beter niet te lang.

Dat België in 2014 een hele zomer nodig had om Thyssen voor te dragen, had alles te maken met de federale regeringsvorming die zich op de achtergrond afspeelde. De Europese post werd mee in de weegschaal gelegd bij de verdeling van de ministerportefeuilles. Uiteindelijk liet CD&V – tot verbijstering van velen – het premierschap schieten voor Thyssen. Niet Kris Peeters (CD&V) maar Michel werd premier.

Krachtmeting

Alleen: in tegenstelling tot 2014 is er nu geen nieuwe federale coalitie in zicht. Informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) zijn nog tot eind deze maand zoet met hun verkennende gesprekken.

En dan is er nog het vertrek van Charles Michel (MR). Tot voor kort was het de evidentie zelve dat er na twee Nederlandstalige commissarissen – Karel De Gucht (Open Vld) en Thyssen – een Franstalige zou komen. Michel lag voor de hand. Maar nu hij als Europees president de hoofdvogel heeft afgeschoten, ligt de strijd weer open. Plots is het niet meer ondenkbaar dat de post weer naar een Nederlandstalige gaat.

Als er eind deze zomer geen nieuwe regering in de steigers staat, kan de regering in lopende zaken iemand naar voren schuiven. In dat geval wordt het een krachtmeting tussen MR, Open Vld en CD&V. Binnen MR achten ze zichzelf alleszins niet kansloos. Het is niet omdat Michel een topjob kreeg, dat partijgenoot Didier Reynders, die in 2014 naast de job greep, geen kans meer maakt.

De twee andere regeringspartners zijn echter ook ambitieus. Bij CD&V is de logische naam voormalig vicepremier Kris Peeters, die bij de verkiezingen op 26 mei de switch maakte naar Europa. Bij Open Vld werd voorzitter Gwendolyn Rutten in 2014 al even genoemd.

Magnette

Maar sluit ook de PS niet uit. Mocht de partij zicht krijgen op een regeringsdeelname, dan maakt kopman Paul Magnette een goede kans. Magnette is professor politieke wetenschappen en voormalig directeur van het Instituut voor Europese Studies aan de ULB. Met zijn verzet tegen het CETA-handelsakkoord werd hij internationaal bekend. Bovenden zou PS-voorzitter Elio Di Rupo het na de interne spanningen niet zo erg vinden om even van hem verlost te zijn.

En wat met N-VA, die onder anderen Johan Van Overtveldt en Geert Bourgeois naar Europa stuurde? Als de partij opnieuw in de federale regering komt, zo valt in de Wetstraat te horen, zal ze zeker niet langs de zijlijn toekijken hoe de anderen onderling de postjes verdelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234