Woensdag 21/08/2019

Politiek

Gesprek tussen Groen en N-VA brengt geen uitsluitsel: alle partijen blijven in running voor Antwerpse coalitie

Bart De Wever en Wouter Van Besien tijdens een interview voor deze krant net voor de verkiezingen. Beeld Foto Jan Aelberts

De Antwerpse Groen-politici Wouter Van Besien, Freya Piryns en Ikrame Kastit hebben bij burgemeester Bart De Wever (N-VA) een tweede informatief gesprek achter de rug. “De bal ligt nu in het kamp van De Wever”, zegt Van Besien. De Wever bevestigt dat alle partijen in de running blijven om deel te nemen aan de Antwerpse coalitie. 

“De verschillen rond mobiliteit, propere lucht, diversiteit en sociaal beleid blijven zeer groot. Als de burgemeester een coalitie wil, moet hij een voorstel doen”, zei Van Besien bij het buitengaan. 

Eerder deze week sprak De Wever al met Open Vld, CD&V en sp.a. “Die gesprekken zijn steeds zeer correct en respectvol verlopen”, zegt De Wever in een mededeling. De vergadering met sp.a gisteren duurde maar liefst 3,5 uur. Jinnih Beels, Tom Meeuws en Yasmine Kherbache benadrukten na afloop dat er geen breekpunten waren, maar wel veel verschillen met de N-VA. Vlaams Belang en PVDA waren niet meer uitgenodigd voor de tweede gespreksronde. 

Financiën

“Er is een duidelijke wil over de partijen heen om een ijkpunt te vinden van waaruit een coherente bestuursvisie kan ontstaan”, aldus nog De Wever. Tijdens het allerheiligenreces zullen alle partijen nog eens bij De Wever kunnen komen voor een technische en vooral financiële toetsing van de programmapunten. “Ik heb hen daarvan op de hoogte gebracht. Dit overleg zal discreet verlopen. De financieel beheerder van de stad zal, als onafhankelijk ambtenaar, de uiteenzetting doen.”

Ikrame Kastit, Wouter Van Besien en Freya Piryns. Beeld BELGA

Er wordt verwacht dat ‘informateur’ De Wever tijdens de herfstvakantie een formatienota zal uitwerken. Dat deed hij ook in 2012 zo. Afhankelijk van de reacties van de partijen op die nota zal daarna wellicht duidelijk worden wie verder zal onderhandelen om uiteindelijk een nieuwe coalitie te vormen. In 2012 was de nieuwe bestuursploeg rond op 11 december.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden