Vrijdag 02/12/2022

PolitiekNederland

Gerommel bij het Forum voor Democratie: schisma dreigt voor partij Thierry Baudet

Het is heibel tussen Thierry Baudet en medeoprichter van het Forum voor Democratie Henk Otten. Beeld ROBIN UTRECHT
Het is heibel tussen Thierry Baudet en medeoprichter van het Forum voor Democratie Henk Otten.Beeld ROBIN UTRECHT

Het stormt bij Forum voor Democratie, de uiterst rechtse partij die in Nederland als een komeet opkwam. Partijleider Thierry Baudet wil af van medeoprichter Henk Otten omdat die geld zou hebben doorgesluisd naar zijn minnares. Otten dreigt ermee de partij mee te slepen in zijn val.

Ann De Boeck

In maart kwam het nog als grote winnaar uit de bus bij de provinciale verkiezingen in Nederland. Maar sindsdien gaat het van kwaad naar erger met het Forum voor Democratie, de uiterst rechtse formatie rond Thierry Baudet. In nagenoeg alle provincies werd de partij aan de kant geschoven, waarna ze bij de Europese verkiezingen pas de vierde partij werd. Dat leidt intern tot frustratie.

In april kwam het al tot een eerste clash tussen Thierry Baudet en Henk Otten, met wie hij het Forum in 2015 oprichtte. Baudet zette de penningmeester uit de partij omdat hij 30.000 euro uit de partijkas zou hebben gegraaid. Die beschuldiging kwam er kort nadat Otten in een interview de “te extreme” koers van Baudet had gehekeld. Wat later ging de zaak na bemiddeling van een partijgenoot weer liggen.

Maar sinds woensdag liggen de oude kemphanen weer op ramkoers, nadat het partijbestuur plotseling had aangekondigd dat Otten toch uit de partij wordt gezet. Opnieuw luidt de beschuldiging dat hij met partijgeld zou hebben gesjoemeld. De bron? Het partijbestuur van het Forum voor Democratie, dat de facto uit twee leden bestaat: Baudet en de internetondernemer Rob Rooken, na Otten de nieuwe nummer twee van de partij.

Monddood

In een partijrapport, dat uitlekte op de controversiële nieuwssite GeenStijl, wordt Otten omschreven als een sjoemelaar die 10.000 euro uit de partijkas zou hebben doorgesluisd naar het bedrijf van een minnares. Hij zou ook contant geld uit de verkoop van merchandise in eigen zak hebben gestoken. “Bovendien is er door de heer Otten (...) vermoedelijk een poging gedaan tot fraude”, klinkt het. Hij zou een valse factuur hebben opgesteld om overheidssubsidies te krijgen.

Het rapport werd aanvankelijk gezien als de politieke doodsteek voor Otten. Hij en Baudet vertegenwoordigen twee strekkingen binnen de partij. Baudet stuurt de partij steeds verder naar rechts, terwijl Otten zich stoort aan Baudets gedweep met conservatieve intellectuelen en zijn “rare opmerkingen over vrouwen”. Met een welgemikte aanval leek Baudet zijn rivaal monddood te hebben gemaakt.

Maar dat blijkt moeilijker dan gedacht. Otten slaat nu terug met een aanklacht wegens smaad. Daarbij voelt hij zich gesterkt door het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken, dat geen overtredingen terugvond in de boekhouding van de partij. De 10.000 euro aan zijn minnares was naar verluidt een vergissing en werd teruggestort aan de partij. Tot slot beschuldigt hij Baudet op zijn beurt van gesjoemel. Hij zou op kosten van de partij naar Thailand zijn gereisd.

Thierry Baudet. Beeld Robin Utrecht
Thierry Baudet.Beeld Robin Utrecht

Sterkste aap op de rots

Die reis is nog niet eens de grootste zorg van Baudet. Als het lidmaatschap van Otten effectief wordt ingetrokken, dan blijft de rebel nog steeds in de Eerste Kamer zetelen. Daar heeft het Forum voor Democratie nog elf andere vertegenwoordigers. Volgens Otten zou de helft van hen bereid zijn hem te volgen. Als dat klopt, kan het tot een scheuring komen.

Volgens André Krouwel, politicoloog aan de Vrije Universiteit Amsterdam, ondergaat het FVD het lot van zowat alle populistische antimigratiepartijen in Europa, waaronder ook de PVV van Geert Wilders. “Stuk voor stuk jonge partijen met weinig structuur, waarbij het autoritaire gedachtegoed bepalend is voor de interne machtsorde”, klinkt het. “Er wordt voortdurend geruzied over wie de sterkste aap op de rots is.”

Tot nader order is die rol nog steeds weggelegd voor Baudet, denkt Krouwel. “Misschien krijgt Otten nog één of twee partijleden mee, maar de anderen zullen wellicht eieren voor hun geld kiezen. Voor hen is Baudet toch nog steeds de grote leider van de partij.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234