Gent

Gent trekt algemene toelating voor hoofddoeken op school weer in na felle kritiek

- Redactie - Bron: Belga, Het Laatste Nieuws
1 Foto ter illustratie. © PhotoNews

Hoofddoeken zullen dan toch niet toegelaten worden in de stedelijke scholen. De beslissing van de Gentse onderwijsschepen Elke Decruynaere (Groen) wordt ingetrokken na fel verzet van coalitiepartner Open Vld.

In de Mediahuiskranten kondigde de Gentse schepen Elke Decruynaere (Groen) vandaag aan dat moslimmeisjes in Gentse scholen voortaan een hoofddoek mogen dragen, tenzij ze onder druk gezet worden om dit te doen. "Iedereen moet zichzelf kunnen zijn", aldus Decruynaere. 

Het kwam de schepen op kritiek te staan van de meerderheid, en de algemene richtlijn vanaf 1 september komt er nu dus niet. Het Gentse stadsbestuur kwam maandagmiddag bijeen over de kwestie en heeft beslist om het dossier in de schoot van het college te behandelen, "met de sereniteit die in een dergelijk gevoelig maatschappelijk debat nodig is".

De huidige situatie, waarbij moslima's in sommige stadsscholen hun hijab mogen dragen en in andere scholen niet, blijft van kracht. Schepen van Onderwijs Elke Decruynaere betreurt het "gepolariseerde klimaat" en belooft verder overleg. "We gaan de situatie school per school analyseren en bespreken. Dat betekent dat op sommige scholen de hoofddoek kan, op andere niet", verduidelijk ze. 

"Compleet verrast"

Share

'Is dit debat niet meer waard dan een verkiezingsstunt?'

Sofie Bracke, Open Vld

"Wij waren compleet verrast", reageerde schepen van Burgerzaken Sofie Bracke (Open Vld) eerder vandaag. "Decruynaere heeft ons afgelopen weekend een mail gestuurd, nadat ze met een journalist had gesproken. Blijkt dat ze al per mail aan het onderwijscentrum had laten weten dat het schoolreglement van alle stedelijke secundaire scholen moet worden aangepast tegen 1 september. Voor ons is dit onaanvaardbaar." 

"Het schepencollege zit twee halve dagen per week samen, maar hier is met geen woord over gerept", aldus Bracke. "De rechtspraak waar ze naar verwijst is nog niet finaal. Er loopt nog een beroepsprocedure van het Gemeenschapsonderwijs, toch ook een belangrijke partner in Gent. Ten derde is er een werkgroep opgericht met specialisten, om zich specifiek over het thema te buigen. Is dit debat niet meer waard dan een verkiezingsstunt?"

Schepencollege

Officieel moet een algemeen stedelijk schoolreglement niet langs de gemeenteraad passeren, maar wel langs het schepencollege. "Wij gaan daarop niet wachten om dit te blokkeren", klonk het. "Wij laten nu al weten dat we niet akkoord zijn. Zolang de gerechtelijke procedure loopt en er dus geen officiële verplichting is om hoofddoeken op school toe te laten, blijven wij als liberalen bij ons standpunt dat de schoolomgeving neutraal moet zijn."

Ook sp.a, kartelpartner van Groen in Gent, vond dat de kwestie eerst binnen het schepencollege besproken moet worden. "We zijn inderdaad tegen een hoofddoekenverbod, maar het is niet van moeten", stelde lijsttrekker Rudy Coddens (sp.a). "We geloven in de wijsheid van een schooldirectie om in te grijpen wanneer meisjes verplicht worden." 

Het nieuwe reglement wordt nu dus ingetrokken. Er zal bijkomend overleg plaatsvinden binnen het schepencollege.

nieuws

cult

zine