Lokale verkiezingen

Gent en Antwerpen: ideologische tegenpolen, maar niet in de cijfers

- Michiel Martin en Bruno Struys
2 De Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a, links), en zijn Antwerpse collega Bart de Wever (N-VA). © rv

Het Gentse versus het Antwerpse bestuursmodel, links versus rechts, daar lijkt het allemaal om te draaien in de stedelijke verkiezingsstrijd. Nochtans leggen beide legislaturen een erg gelijkend rapport voor. Doet politieke kleur er niet toe?

De verschillen in communicatie en beleid tussen de burgemeesters Bart De Wever (N-VA) en Daniël Termont (sp.a) lijken soms gigantisch, en worden groter naarmate de verkiezingen naderen, maar in het eindrapport van de voorbije legislatuur zijn ze marginaal.

Share

Misschien is de opvallendste conclusie wel dat een thema dat in het verkiezingsdebat amper gewicht heeft, namelijk 'cultuur en vrije tijd', de grootste breuklijn vertoont

Het politieke maandblad Samenleving en Politiek, kortweg SamPol, vergeleek de cijfers uit de Vlaamse Stadsmonitor voor thema's als armoede, huisvesting, economie, veiligheid en mobiliteit. De effecten van de grootste blikvangers, het Gentse circulatieplan en de Antwerpse lage-emissiezone (LEZ), zijn echter nog niet in die monitor verwerkt, waardoor een mobiliteitsoordeel onder de noemer 'te vroeg' valt.

nieuws

cult

zine