StudieVlaanderen
Gemeenten zien polarisering toenemen
Drie op de vijf gemeenten (58 procent) geven aan signalen van polarisering te ontvangen, dat zijn diepgaande tegenstellingen tussen mensen of groepen. Dat is een toename met 15 procent in vergelijking met twee jaar geleden. Een en ander blijkt uit een bevraging van de Vereniging van Vlaamse steden en gemeenten (VVSG) bij haar leden.
De signalen van polarisering die de gemeenten krijgen zijn erg divers, zegt de VVSG. De meest zichtbare vorm evenwel draait rond etnisch-culturele verschillen, vaak op basis van nationaliteit. Ongeveer een op de drie gemeenten benoemt dit als het grootste spanningsveld in de gemeente. Radicalisering gesteund op een islamistische ideologie blijft voor de meeste gemeenten de grootste bezorgdheid, met daar tegenover de aanwezigheid van anti-islam en extreemrechtse groeperingen.
“Dat uitgesproken wij-zij gevoel vinden we terug in zowel centrumsteden als landelijke gemeenten”, zegt Wim Dries, voorzitter van de VVSG. Zo kan bijvoorbeeld de komst van een nieuw asielcentrum een bron van spanning zijn. Maar ook de huidige pandemie verdeelt groepen in de samenleving sterker op diverse vlakken.
Lokale besturen die signalen opvangen, doen dat hoofdzakelijk via sociale media (80 procent). Het lijkt het kanaal bij uitstek om te ventileren, frustraties te uiten en in sommige gevallen over te gaan tot bedreigingen en het aanzetten tot haat, zegt de VVSG. “De toon wordt harder (...) De aanpak van haatspraak wordt een grote uitdaging de komende jaren.”