Dinsdag 23/07/2019

Rellen in Brussel

Geens scherp voor Brusselse korpschef: "Men moet het eigen falen niet op justitie steken"

Justitieminister Koen Geens (CD&V). Beeld Photo News

"Men moet het eigen falen niet op justitie steken." In Terzake heeft justitieminister Koen Geens (CD&V) scherp gereageerd op uitspraken van korpschef Michel Goovaerts dat er een soort straffeloosheid regeert in Brussel. Volgens Geens zullen de relschoppers van de afgelopen dagen al in januari berecht worden via het snelrecht.

In het begin van de Terzake-uitzending had korpschef Goovaerts geopperd dat er een gevoel van straffeloosheid heerst bij de Brusselse jongeren. "We kunnen ons de vraag stellen hoe het komt dat die mensen hun les nog niet geleerd hebben, dat die opnieuw bij die nieuwe feiten waren betrokken", zegt Goovaerts. Het gevoel van straffeloosheid "moet verdwijnen".

Justitieminister Koen Geens reageerde in de Terzake-studio scherp op de uitspraken. "Ik vind het bijzonder jammer dat korpschef Goovaerts van de Brusselse politie, op het moment dat men zelf faalt, direct zegt dat er straffeloosheid is. Ook mevrouw Lalieux (PS) had het vanmiddag in de Kamer alleen over het feit dat justitie faalt."

Snelrecht

"Laat mij uitleggen wat justitie nu doet in dit concreet geval. Diegenen die gearresteerd zijn die worden ondervraagd. Er komt een pv als er een bewijs is en ze worden gedagvaard op zeer korte termijn, voor de maand januari, om in snelrecht berecht te worden", aldus Geens.

Dat snelrecht zorgt ervoor dat het niet "drie of misschien vier jaar duurt voor er iets van komt". Volgens Geens is er dus geen sprake van straffeloosheid. "Mensen in de gevangenis steken, wat men zo graag ziet, betekent een gerechtelijk onderzoek openen, met een onderzoeksrechter." Dat neemt tijd in beslag, zegt Geens. "Vandaag zijn nog twee mensen gearresteerd die zullen berecht worden in januari", onder andere de rapper die vorige zaterdag mensen aangezet zou hebben tot geweld. "Ik vind dat een goede manier van handelen en ik zou durven vragen dat men niet altijd zegt, er is straffeloosheid. Dat is niet zo."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden