Woensdag 13/11/2019

Schietpartij Luik

Geens na kritiek Open Vld: "Dat had ik niet verdiend"

Alle ogen waren vandaag gericht op minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Beeld Tim Dirven

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) stapt niet op als gevolg van de schietpartij in Luik, waar een gedetineerde met penitentiair verlof twee agenten en een student doodschoot. Dat zei hij tijdens het debat in de Kamer, waarbij hij het soms hard te verduren kreeg. Ook de meerderheidspartijen hielden zich niet in. "Die kritiek had ik niet verdiend", zegt hij daar over in Terzake.

"Volharding op momenten dat het moeilijk gaat, is moeilijker dan opgeven", zei Geens aan het einde van het debat. Vlaams Belang-fractieleider Barbara Pas had om het ontslag van Geens gevraagd. "Ik heb ervoor gekozen, na twee dagen reflectie, om dat niet te doen", zei Geens. "Ik heb de moed, de strijdlust en de volharding om door te zetten. Het is mijn wil om, samen met de regering, door te zetten om beter te doen."

Parlementsleden van meerderheid en oppositie hadden vragen bij de toekenning van penitentiair verlof aan Benjamin Herman, de dader van de schietpartij in Luik die door de politie werd uitgeschakeld. Hoe kon hij in de gevangenis radicaliseren en hoe komt het dat hij niet op de OCAD-lijst, de lijst met mogelijke terroristen stond, hoewel zijn naam in allerlei rapporten en verslagen voorkwam, al dan niet op een zijdelingse manier?

De parlementsleden legden Geens nadrukkelijk het vuur aan de schenen. De kritische geluiden beperkten zich overigens niet tot de oppositie, ook meerderheidspartijen N-VA en Open Vld toonden zich niet tevreden met de antwoorden die de minister gaf. "Met statistieken gaan we geen antwoord bieden aan de nabestaanden", beet Carina Van Cauter (Open Vld) Geens toe.

Wanneer Kathleen Cools Geens voorlegt dat hij veel kritiek kreeg in het parlement, kan die laatste niet anders dan reageren: "Wat had u dan verwacht? Na Carina Van Cauter, het belangrijkste parlementslid wat betreft justitie, kon het ook moeilijk anders. (...) Als de meerderheid de bel aanbindt, kan u moeilijk verwachten dat de oppositie applaudisseert." Geens vervolgt: "Ik kan gerust kritiek verdragen, maar die kritiek had ik niet verdiend."

"Diensten hebben geen fouten gemaakt"

In de Kamer zei minister Geens  dat de diensten die beslissingen nemen over de penitentiaire verloven daar "niet licht over gaan", maar dat risico's volledig uitsluiten niet mogelijk is. "Nadien is het gemakkelijk om te zeggen dat ze de foute beslissing hebben genomen."

De justitieminister gaf voorbeelden van aanslagen in de VS, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, waar de daders ook op één of andere manier bij inlichtingen- of veiligheidsdiensten bekend waren. "Ik geef u die voorbeelden omdat we niet zouden vervallen in het klassieke patroon waarbij men zegt: 'Dit is België'."

Geens gaf ook aan dat slechts twee of drie procent van de mensen in penitentiair verlof recidiveren. "Als men dat risico niet wil nemen, betekent dit dat gedetineerden tot het einde van de straf moet blijven zitten. Wat zal dan het risico zijn?"

Radicalisering in gevangenissen

Zowat alle parlementsleden vroegen aandacht over het probleem van de radicalisering in de gevangenissen en het gebrek aan begeleiding. "De gevangenissen zijn de universiteit van de criminaliteit, daar leer je het", zei Stefaan Van Hecke (Groen). Er is al langer een wet die een individueel detentieplan voor gedetineerden voorziet. Minister Geens wil die wet uitgevoerd zien.

Er zijn in de gevangenissen speciale vleugels voor geradicaliseerde gedetineerden. Minister Geens zei dat deze voor de ergste gevallen zijn bestemd. De gedetineerden kunnen er de speciale begeleiding die de gemeenschappen aanbieden weigeren. Geens wil bekijken of die begeleiding niet verplicht kan worden.

Deze ochtend raakte een rapport van de gevangenis van Marche-en-Famenne bekend van afgelopen weekend, waarin ongerustheid over de radicalisering van Benjamin Herman zou worden geuit. Minister Geens zei dat dit rapport erg summier was.

Premier Charles Michel deed een oproep om, over de grenzen van meerderheid en oppositie heen, te bekijken welke maatregelen nodig zijn om de veiligheid in ons land te versterken. "Ik doe een oproep tot eenheid om ons land sterker te maken." Hij zei ook dat de regering zo snel mogelijk het nodige ging doen zodat de slachtoffers het nationaal statuut van solidariteit kunnen krijgen. Hij vroeg ook steun voor de politiediensten. "Onze agenten hebben steun, aanmoediging en respect nodig".

Premier Charles Michel beroept op het vaderlandsgevoel van de parlementsleden. Beeld Photo News
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234