Woensdag 01/02/2023

Diamant

Geen verbod op diamanthandel in cashgeld

Diamant werd bestempeld als een edele stof in de technische briefing van het wetsontwerp, maar niet meer in de definitieve wettekst. Beeld REUTERS
Diamant werd bestempeld als een edele stof in de technische briefing van het wetsontwerp, maar niet meer in de definitieve wettekst.Beeld REUTERS

In tegenstelling tot andere 'edele stoffen' krijgt de diamantsector in de nieuwe antiwitwaswet, die vandaag wordt gestemd, geen totaalverbod op onderlinge aankopen met cash geld. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) noemt een cashverbod 'mogelijk disproportioneel'.

Jeroen Van Horenbeek en Maarten Rabaey

De antiwitwaswetgeving, de Belgische omzetting van een nieuwe EU-richtlijn, wordt vandaag gestemd in de Kamer. Voortaan zullen handelaren hun onderlinge aankopen van de meeste edele stoffen niet meer cash mogen betalen, omdat dergelijke transacties te veel worden misbruikt voor witwaspraktijken. Op de consument heeft het verbod dus geen invloed. Het voorstel van de regering beperkt de definitie van 'edele stoffen' evenwel tot goud, zilver, platina en palladium.

Diamanten vallen buiten de bepaling, ook al worden ze volgens de internationale antiwitwasorganisatie FATF ook gebruikt voor witwaspraktijken. Kamerlid Peter Vanvelthoven van oppositiepartij sp.a vraagt daarom dat diamant alsnog wordt opgenomen in de cashverbod-lijst.

'Niet evenredig met beoogde doel'

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) erkende vorige week in de commissie-Financiën dat in de technische werkgroep de vraag aan bod kwam om natuurlijke edelstenen toe te voegen aan de edele stoffen, maar dat men daar na een debat niet op inging. “Alles wijst erop dat een volledig cashverbod op de handel in ruwe diamant mogelijk disproportioneel is en niet evenredig met het beoogde doel."

Van Overtveldt vreest dat een totaalverbod op cashtransacties een deel van de sector “naar de onwettigheid kan drijven, wat niet de bedoeling kan zijn". Concreet: dat diamantairs dan in het zwart toch met cash zouden handelen. Hij benadrukt ook dat de EU-richtlijn diamant niet vermeldt en de sector zich nu al moet houden aan de bestaande, strenge, Belgische regelgeving dat per transactie tussen handelaren maximaal 3.000 euro in cash mag worden verhandeld – strenger dan de 10.000 euro in de EU-richtlijn.

Kleine diamantairs

De diamantsector is uiteraard tevreden. “Voor de volledige sector maakt het eigenlijk niet zo veel uit", zegt Margaux Donckier van het Antwerp World Diamond Centre (AWDC). "De huidige beperking van 3.000 euro op cashtransacties is al laag in vergelijking met de grote bedragen die dagelijks omgaan in onze sector. De meeste transacties verlopen daarom al via bankrekeningen. Toch is het goed om de toegestane grens van 3.000 euro te behouden voor de kleine diamantairs. Voor hen zijn de kosten op banktransacties anders heel hoog.”

Uit de halfjaarcijfers van de Antwerpse diamantsector blijkt overigens dat de handel in ruwe diamant opnieuw aantrekt. Er werd 10 procent meer goederen verhandeld, hetzij aan een lagere waarde. In de eerste zes maanden van dit jaar werd er zo’n 21,2 miljard euro aan ruwe en geslepen diamant verhandeld.

Vierentachtig procent van alle ruwe diamanten en 50 procent van alle geslepen diamanten passeren volgens het AWDC via Antwerpen. Diamant vertegenwoordigt 5 procent van de Belgische uitvoer van goederen en diensten en 15 procent van de Belgische uitvoer buiten de EU. Diamant is daarmee het belangrijkste Belgische exportproduct buiten de EU.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234